Vesić: Budžet grada realan i sve što je planirano biće isplaćeno

0
679
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Budžet grada koji smo usvojili je realan i štedljiv, ali je pre svega ograničen finansijskom situacijom koju smo zatekli u gradu, a zatekli smo oko 1,1 milijardu evra duga, grad pred bankrotom, kao i 120 miliona evra neisplaćenih obaveza za razne korisnike socijalnih davanja, rekao je Goran Vesić, gradski menadžer, gostujući u Jutarnjem programu na RTS-u.

– Morali smo da napravimo budžet koji će da nadoknadi tu razliku jer je poslednjih pet godina budžet pravljen kao spisak želja, obećavano je svašta, a onda se svake godine dug uvećavao jer nikada nije bilo dovoljno prihoda da se isplate rashodi. Dug se naplaćivao ili iz kredita ili se prebacivao u narednu godinu. U ovom budžetu se nalaze obaveze iz prošle godine, 235 miliona dinara za trudnice, 50 miliona dinara za porodilje, 255 miliona dinara za penzionere, 124 miliona dinara za jednokratnu pomoć koja je zakonska obaveza. Samo dugovanja za subvencije „Infostanu” su preko tri milijarde dinara. To su sve obaveze koje su ostale od prošle vlasti koja se ponašala kao pijani milioner – naglasio je Vesić i dodao da ova vlast te obaveze isplaćuje, delom su one već isplaćene za ovih prvih šest meseci, a ostale će, kao obaveza grada, sigurno biti isplaćene.

– Razlika između nas i prethodne vlasti je što mi obećavamo samo ono što možemo da damo. Naš budžet je 78,1 milijardu, on je realan i sve što piše u budžetu će biti isplaćeno. Tu je za kapitalne investicije predviđeno 20 milijardi dinara, subvencije za saobraćaj i sve što treba da ima jedan budžet. Razlika u ponašanju prethodne vlasti i ove može se videti na primeru rada nekih javnih preduzeća. Recimo, JKP „Parking servis” je prošle godine imalo 35 miliona dinara dobiti, a za tri meseca ove godine 311 miliona, „Vodovod” je udesetostručio prihod za prva tri meseca, a „Veletržnica Beograd” je dva i po puta uvećala dobit. Sve ovo govori o jednom domaćinskom poslovanju jer 80 odsto dobiti javnog preduzeća ide nazad u budžet grada.  Pored toga, uštedećemo oko 150 miliona dinara na konsalting i pi-ar uslugama, a prodaju se i službeni automobili  – istakao  je Vesić.

On posebno naglašava da će sve ono što je planirano u ovom budžetu biti i ostvareno, s tim što su potrebe grada veće, ali je ova vlast odgovorna.

– Nije tačno da grad štedi na socijalnim davanjima, štedi se na svemu. Sva socijalna davanja na koje građani imaju pravo po zakonu su ostala. Bila su neka proširena socijalna davanja koja su obećavana, a za koja nije bilo para u budžetu. Mi tako nećemo da radimo. Trudnice u Beogradu imaju sve ono što imaju i trudnice u drugim gradovima u Srbiji. Stari dug će biti isplaćen i sve ono šo stoji u budžetu do poslednjeg dinara. Mi ne želimo da obećamo ništa što ne možemo da isplatimo – kategoričan je Vesić.

On je rekao da se u gradu usvajaju na desetine građevinskih planova da bi se ubrzale investicije. Jer je to do sada značilo prepreku za nove investicije.

Vesić je najavio da će u petak biti otvorena renovirana zgrade Beogradske zadruge, što je simbol početka realizacije projekta „Beograd na vodi”.

– To je jedna od najlepših zgrada u Beogradu koja nije renovirana više od 60 godina. Sada je obnovljena donacijom arapske kompanije koja će investirati u „Beograd na vodi”. Sada se može videti kako će se transformisati taj stari deo grada kada se bude realizovao ovaj projekat. Grad ubrzano radi na stvaranju uslova za realizaciju tog projekta i možemo reći da će se već sledeće godine, što se tiče nas, ispuniti svi uslovi za početak realizacije projekta „Beograd na vodi” – rekao je gradski menadžer.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR