Vesić: Isplatićemo sve zaostale obaveze bivše vlasti bez novih zaduživanja

0
440
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Budžet koji je juče usvojila Skupština grada jedini je moguć jer smo mi kao nova vlast zatekli takvu finansijsku situaciju da drugačije nije bilo moguće poslovati. Ovaj budžet je posledica jedne neodgovorne i bahate politike i politike trošenja onoga što grad nije imao. Zbog toga danas imamo manji budžet i moramo da platimo ono što su pre nas trošili godinama i što su nadoknađivali iz kredita i novog zaduživanja, rekao je gradski menadžer Goran Vesić gostujući u Jutarnjem programu RTV Pink.

– Želim da podsetim građane da smo 31. decembra zatekli 1,1 milijardu duga. To je dug koji ima grad Beograd, sva javna preduzeća, sve opštine i Gradska uprava. Od toga Gradska uprava samo za kredite treba da vrati 620 miliona evra duga, jer je za poslednjih pet godina uzeto 580 miliona evra novih kredita. Zaključno sa 26. decembrom prošle godine zatekli smo da se trudnicama dugovalo 235 miliona dinara, porodiljama oko 50 miliona dinara, penzionerima oko 255 miliona dinara, samo za jednokratnu novčanu pomoć se dugovalo 124 miliona dinara, to nije isplaćivano godinama jer je takva bila politika. U ovom budžetu, koji iznosi 78,1 milijardu, zbog duga koji je ostavila prošla vlast, morali smo da odvojimo 14,7 milijardi za ovakve namene, jer su obećavali ono što nisu mogli da ispune. Dok je grad mogao da uzima kredite, isplaćivale su se ove naknade, pa su čak uzimali kredite da bi isplatili školske udžbenike – rekao je Vesić.

On je naglasio da je grad danas napravio takav budžet u kome nema novih zaduživanja, jedini krediti su oni koji su ranije uzeti i koji ne mogu da se raskinu.

– Mi sve ovo vreme isplaćujemo zaostale obaveze, jer je to naša dužnost, i moraćemo tako dok ne isplatimo to što je neko drugi obećavao, a nije imao para da ispuni. Nastavljamo sa ulaganjem u socijalnu politiku i sa infrastrukturnim projektima, pa je tako za ove projekte u budžetu predviđeno 20 milijardi dinara. Tu mislim na Trg Slavija, Ulicu vojvode Stepe. Pored toga, pokušavamo agresivno da privučemo investitore, poslednja dva meseca gradonačelnik i ja smo razgovarali sa desetinama investitora, neki od njih su čekali da realizuju svoje investicije i po četiri, pet godina. Njihov glavni problem je bio taj da nisu mogli da dobiju dozvole. Sada veliki nvestitori imaju na raspolaganju 24 sata ljude koji će im olakšati posao. Nama je važno da se u Beogradu investira, a u poslednjih pet godina se nije investiralo. U gradu trenutno postoji 727 aktivnih gradilišta, ali to su sve porodične kuće i zgrade. Danas krećemo u proveru tih gradilišta, da li se gradi uz dozvole. Ne gradi se nijedan veliki projekat, a Beograd bez velikih projekata, kao što je „Beograd na vodi”, ne može da se razvija – rekao je Vesić.

On je najavio da će u petak biti otvaranje renovirane zgrade Beogradske zadruge, jedne od najstarijih i najlepših zgrada u Beogradu, čiju je obnovu donirala arapska kompanija, koja će graditi „Beograd na vodi”. U okviru projekta „Beograd na vodi”, taj deo grada će biti obnovljen.

– Sadašnja gradska vlast vodi odgovornu politiku, ne lažemo ljude kao što su radili naši prethodnici i ne obećavamo ono što ne možemo da ispunimo. Nijednoj socijalanoj grupi nismo ukinuli ono što im po zakonu pripada. Ono što možemo da platimo i što smo obećali, platićemo. Nikome nećemo ostati dužni do kraja godine, ali nećemo uzeti ni dinar kredita. Ova godina nam je važna za stabilizaciju budžeta i privlačenje investicija, a onda ćemo tokom sledeće godine moći da investiramo u razvoj – istakao je gradski menadžer.

– Kako bolje može da se radi, primer je JKP „Parking servis”, koji je za čitavu prošlu godinu imao 43 miliona dinara dobitka, a samo za prvih pet meseci ove godine to preduzeće ima 311 miliona dobitka, „Vodovod” za samo tri meseca ove godine ima deset puta veću dobit, tako je i sa Tašmajdanom, Adom Ciganlijom, „Veletržnicom”. Samo na ukidanju pi-ar i konsultantskih usluga i usluga advokata uštedeli smo 150 miliona dinara. Prodato je 263 automobila, na šta smo uštedeli 110 miliona dinara – rekao je Vesić i dodao da je Skupština grada juče donela odluku o raspisivanju konkursa za izbor direktora javnih preduzeća, a tražiće se upravo ljudi koji će moći da oporave gradska preduzeća koja loše posluju.

Govoreći o nelegalnoj gradnji, Vesić je ponovio da je grad krenuo u zavođenje reda u ovoj oblasti. Dešavalo se da pojedinci preprodaju brojeve koje su dobili prilikom predaje zahteva za legalizaciju.

– Uradićemo sve da se dozvole dobijaju na najbrži mogući način, kako ne bi bilo zloupotreba – naglasio je Vesić i najavio da će u narednom periodu biti rušenja nelegalno sagrađenih objekata kako bi se pokazalo da tako više ne može da se radi.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR