Vučić: Ko je ostao bez kuće, dobiće kuću

0
NextWEB hosting

Premijer je rekao da su kašnjenja u proceduri za dobijanje novca za obnovu uzrokovana time što žele da spreče eventualne neregularnosti

Premijer Aleksandar Vučić i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković sa građanima Foto Tanjug

Za dve sedmice na teritoriji cele Srbije počeće izgradnja kuća za one koji su izgubili krov nad glavom u poplavama, poručio je juče u Obrenovcu predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

„Poruka je jasna. Svaki čovek koji je ostao bez svoje kuće, dobiće kuću”, rekao je Vučić novinarima, preneo je Fonet.

„Arapi su obećali 14 kuća u Obrenovcu, a mislim da će izgraditi 50 kuća, a sve ostale će izgraditi država Srbija”, rekao je premijer, dodajući da će država i grad obezbediti zemljište i infrastrukturu. Vučić je naveo da će u roku od deset dana biti završene procedure, pa će građani kojima su kuće oštećene dobijati novac za obnovu.

„Nećemo lako moći da vratimo sve u prvobitno stanje, ali sam potpuno siguran da ćete biti zadovoljni angažovanjem države”, rekao je Vučić i istakao da je siguran da će država uspeti da vrati život u Obrenovac. Vučić je rekao da su kašnjenja u proceduri za dobijanje novca za obnovu uzrokovana time što žele da spreče eventualne neregularnosti.

„Procedure su bile neophodne kako bi se izbeglo ono što se dešavalo u Kraljevu i Valjevu, gde je ukradeno više nego što je donirano”, naveo je Vučić. „Tražiće se i donatori koji bi mogli da obezbede tehniku, televizore i druge aparate”, kazao je. Vučić je rekao da je u poplavama uništeno između 600 i 800 kuća.

Kako je preneo Tanjug, premijer je kazao da je do sada sakupljeno 29 miliona evra pomoći, a uskoro će biti održana i donatorska konferencija.

Ugovor o izgradnji prvih deset kuća u Obrenovcu juče su potpisali predstavnici Blic fondacije, grada Beograda i Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja i nadležnih institucija. Radovi na prvih 10 montažnih kuća u Obrenovcu trebalo bi da traju do 28. avgusta.

Na pitanja novinara u vezi s eventualnom odgovornošću za velike štete i da li su one mogle da se izbegnu, Vučić je odgovorio da tužioci rade na tom poslu i da je dobro da se odgovornost istraži.

Premijer Srbije je dodao da je uveren da su promene u Srbiji moguće uz veliku energiju i vredan rad ljudi. Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara šta ga najviše brine, rekao da su to energetski sektor, fiskalna konsolidacija, Zakon o radu…

„Ne postoji problem koji me ne muči, ali ako budemo radili i budemo vredni, mislim da ćemo sve uspeti da uradimo za tri godine”, rekao je Vučić. On je izdvojio pitanje Zakona o radu, rekavši da se time 12 godina niko nije bavio.

M. A. Izvor:politika.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

16 + eighteen =