AMERIKA, RUSIJA, KINA: Ovo su 35 najjačih armija sveta!

0
NextWEB hosting

Nosači aviona u najvećoj meri doprinose ukupnoj snagi vojske jedne zemlje, jer pre svega omogućavaju državi da deluje daleko izvan svojih granica, bilo gde na svetu. Apsolutni monopol Amerike sa čak 10 nosača je drži u samom vrhu ove liste

Foto: Rojters

List Biznis Insajder napravio je listu najmoćnijih armija na svetu, sa svim ključnim elementima koje ih čine snažnom.

Nosači aviona u najvećoj meri doprinose ukupnoj snagi vojske jedne zemlje, jer pre svega omogućavaju državi da deluje daleko izvan svojih granica, bilo gde na svetu.Apsolutni monopol Amerike sa čak 10 nosača je drži u samom vrhu ove liste.

Zanimljivo je i da se na 35. mestu nalazi Severna Koreja, koja ima najveći broj podmornica na svetu, odnosno 78. Međutim, one su skoro beskorisne, jer je trećina njih odavno zastarela. Idu na dizel i veoma su bučne, dok im je domet 6 km, za razliku od recimo američkih, čiji je domet 242 km.

1. Amerika

Budžet Amerike za vojsku je 612 milijardi dolara. Najveća prednost u konvencionalnom naoružanju je zapravo u mornarici. Naime, Amerika ima 19 nosača aviona dok ostalih 10 zemalja ima “samo” 12. Ovo Americi omogućava da svoju vojnu moć širi po celom svetu.

 

 

Njena snaga leži i u moćnoj i brojnoj avijaciji koja je najveća na svetu. Tu je svakako i velika, dobro obučena ljudska sila koja broji 145.212.012 vojnika.

2. Rusija

Na drugom mestu se nalazi Rusiju i u odnosu na Ameriku, ima veći broj tenkova, odnosno 15.000, što je najveći na svetu i veći broj nuklearnih bojevih glava.

Foto: RojtersFoto: Rojters

Budžet im je skoro 10 puta manji od SAD, odnosno iznosi 76 milijardi.

3. Kina

Kina ima naravno ubedljivo najbrojniju vojsku, koju čine čak 750 miliona vojnika, odnosno tri puta brojniju od Amerike u Rusije zajedno.

Ima i 9.150 tenkova, nešto više od 1.000 više od Amerike, ali i veliki broj podmornica, tj. 69.

4. Indija

Posle Kine, sledeće mesto na listi najmoćnijih se našla Indija. I njena jačina leži pre svega u brojnosti, odnosno čini je 615 miliona vojnika.

Što se tiče njenog budžeta, on je znatno manji i iznosi 46 miliona dolara.

Pogledajte celu tabelu na kojoj se nalazi 35 najmoćnijih sa ključnim elementima zašto se baš tu nalaze.

Foto: businessinsider.comFoto:
businessinsider.com
 Izvor:KURIR

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

fourteen + 19 =