BUDITE OPREZNI: Prečistači vode i filteri

0
NextWEB hosting

Izvor:prevara.info

Danas nam se javila jedna gospođa i rekla nam da su kod nje bili neki ljudi koji su je zvali telefonom i rekli joj da vrše ispitivanje vode i pitali da li mogu da dođu i kod nje. Na kraju se ispostavilo da prodaju prečistače za vodu.

U vodovodu kažu: Trgovci ovim uređajima koji ih nude od stana do stana, jeftinim trikovima sa elektrodama i strujom, dokazuju da voda iz vodovoda nije dobrog kvaliteta. Dešava se i to da se predstavljaju kao naši radnici.

Način na koji ovi prodavci ulaze u stanove je prevarantski ali ni u svetu ne mogu da im stanu u kraj a kamo li kod nas.

Obično se ova promocija izvodi tako što se upoređuje voda iz česme, kupovna voda renomiranog proizvođača i voda dobijena iz prečistača koji prodaju promoteri.

Evo originalnog teksta (prevedenog) kojeg sam još 1998 objavio za potrebe jednog advokatskog udruženja u Kanadi:
Prečistači vode

Pošto je voda sve prljavija i iz godinu je situacija sve gora i gora, mnoge komapanije i pojedinci su se dosetili kako da lepo zarade.

Ima dosta komapnija koje zaista imaju dobre filtere ali ima i mnogo prevaranata koji jako lepo zarađuju zahvaljujući ekološkoj katastrofi kaoja nam svima preti.

Na zapadu a od nedavno su se pojavili aparati i filteri za prečiščavanje vode, koji sa manje ili više uspeha otklanjaju štetne materije iz vode i na taj način nam pomažu da pijemo kvaliteniju vodu.
Cene tih preparata su od par dolara do nekoliko hiljada dolara.

Prevaranti su se ubrzo razmileli po celom svetu prodajući filtere i aparate po kućama prepadajući ljude raznim bolestima.

Najveći problem je bio kako se uvući u domove potencijalnih žrtava. I onda su se dosetili. U novinama su osvanuli oglasi  (oni profesionalniji su plaćali i novinske članke) u kojima se tvrdi da su lekari i institucije koje se bave opštim zdravljem stanovništva objavile da voda nije ispravna za piće.

Pošto vrlo često u novinama i na radiju stručnjaci tvrde da voda nije dobrog kvaliteta, prevaranti iseku novinske članke i ako dođu u sukob sa zakonom, jednostavno pokažu te isečke i policija im nemože ništa.

Još jedan od razloga zašto je policija nemočna da stane u kraj prevarantima koji prodaju filtere i aparate za vodu je i taj da su prevaranti dobro obavešteni kako se voda prečišćava u gradskim vodovodima.

Evo o čemu se radi: Da bi se napravilo vodopostrojenje treba uraditi hemijske analize voda koja se namerava koristiti za prečišćavanje. Kad se analize izvrše onda se odlučuje koje hemikalije će da se koriste da bi se uklonili štetni elementi koji se potencijalno nalaze u vodi.
Štetni elementi se vezuju za hemikalije i stvaraju flokule (bukvalno mrlje) i celokupan proces se odvija u velikim bazenima, tzv. taložnicima.

Voda sa kreiranim flokulama se propušta kroz filtere od peska i zbog svoje veličine se zadržavaju u samom filteru.
Za filtere se uglavnom koristi pesak i šljunak raznih granulacija. Granulacija se slaže od najkrupnije do najsitnije tako da se postavi i po osam i više slojeva šljunka i peska.

Posle izlaska iz filtera voda se nosi na hemijsku analizu po sistemu slučajnog uzorka.

Pravilo je da se voda kontroliše dva do tri puta dnevno. Na izlazu iz filtera dodaje se hlor (unapred se izračunava količina) i voda odlazi kroz cevi u naše česme.

Trik kod filtera za kučnu preradu vode je da proizvođači ovih filtera ne smeju da stavljaju hemikalije nego mogu da se uzdaju samo u filter koji bi eventualno zaustavio sitne čestice prljavštine.(ovo je pisano 1998 i to su bili počeci ove prevare).

U filtere se dodaje aktivni ugalj kao prečistač. Filteri su sastavljeni od šljunka, krupnijeg i sitnijeg peska i aktivnog uglja.

Ove podatke znaju i prevaranti pa ih koriste za prevare. Filteri se prave da izgledaju što lepše i vodi se računa o veličini da bi se postigla visoka cena.
Čitav trik je u tome da Vam prevaranti osim lepe spoljašnosti i šake peska ne prodaju bog zna šta.

Zato ako kupujete filtere za vodu kupujte ih od renomiranih komapnija i pogledajte da li imaju odobrenje od ovlaštenih državnih ustanova.

Sam patent prijavljen kod neke organizacije nije garancija da filter zaista može da ukloni štetne materije iz vode.

Način ulaska u domove: Najefikasniji način je da se da oglas u novinama i ljudima se ponudi besplatna analiza pijaće vode u stanu.

Kad prevarnt uđe u stan on meša hemikalije sa vodom (nekada javno a nekada krišom) i pokušava da Vas prepadne pričama o bolestima koje Vi i Vaša porodica (naročito deca) možete da dobijete od zatrovane vode.

Ide se dotle da se spominje i da možete da dobijete rak ako nastavite da pijete vodu iz česme.

Sledeći korak je da Vam «ocrne« vodu koja može da se kupi u prodavnicama i poslednji korak je da Vam objasne kako kupovinom aparata ili filtera štedite novac i zdravlje.

Sada je sve drugačije i modernije a koliko vidim i cene su niže. Od 600 do 800 Evra. Pre par godina su koštali oko 2,000 Maraka.

Ovde se radi o klasičnoj elektrolizi i trebalo bi da pitate promotere sledeće: Šta fileter prečisčava: organske ili neorganske materije, koja je veličina pore filtera, za koji protok je deklarisan filter, u kojim jedinicama je merio tvrdoću itd.

Rđa ili mrlje koje vidite na vrhu vode su nastale od elektroda i isti trik se koristi i kod aqua detoxa.

Cela igra se satoji u promociji. Oni pokušavaju da Vas zaplaše a onda Vam prodaju prečistać vode. Ako stvarno mislite da je poptrebno da prečistite vodu koju pijete, u prodavnicama imate prečistače i filtere po zntano nižim cenama. I kod njih ima nekih stvari koje mi se ne sviđaju (filteri su preskupi) ali ipak je i to bolje nego da date stotine Evra za nešto što ne odgovara onome što se obečava.

Novi Sad @ cafe

mila021.blog.rs640 × 480Search by image

Zatim se elektrolizom došlo do ovoga: U prvoj čaši je voda iz česme. U drugoj Aqua viva. U trećoj kontrolni uzorak koji je dobijen preko posebne aparature.
Izvor i foto na  linku: http://zdraviproizvodi.com/?page_id=656
voda2

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

two × one =