Danas je Petrovdan

0
833
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju danas Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu.

Ovaj praznik pomen je na stradanje Svetih apostola Petra i Pavla, koje se dogodilo u Rimu 67. godine nove ere, a prema nekim izvorima 69. godine nove ere.

Petrovdanskim slavljem završava se Petrovski post i počinje pričešće vernika koji su poštovali pravila predviđena kanonom Crkve.

Sveti apostol Petar bio je jedan od dvanaestorice apostola i pominje se kao jedan od najodanijih Hristovih sljedbenika. Reči „Ti si Hristos, Sin Boga Živoga“, zapisane u Jevanđeljima, izraz su negove tvrde vere u hrišćansko spasenje, pa se do danas ponavljaju u hrišćanskim molitvama.

Predanje kaže da je Sveti apostol Petar prvi od učenika koji je izrazio nepokolebljivu veru u Hrista i njegovu misiju.

Njegovo pravo ime bilo je Simon, a Petar na grčkom znači „kamen“.

„Ti si, Petre, stena na kojoj ću sagraditi crkvu svoju i vrata paklena neće joj ništa moći“, kaže Jevanđelje po Mateju.

Sveti apostol Petar smatra se piscem dve poslanice u crkvi poznate kao – Saborne Petrove poslanice koje su pridružene Novom zavetu.

Nakon Hristovog vaznesenja i silaska Svetog Duha na apostole, propovedao je veru po Palestini, Siriji, Antiohiji, Maloj Aziji i Rimu, gde je dva puta boravio.

Kao episkop proveo je sedam godina u Antiohiji i tada je za sledbenike Hristovog učenja nastao pojam hrišćani.

U „Prologu“ episkopa Nikolaja Velimirovića apostol Petar je predstavljen kao „neustrašivi i silni propovednik Jevanđelja“, čije se ime pominje posle silaska Svetog Duha na apostole i posle besede koju je održao u Jerusalimu, kada je „pridobio i preobratio u hrišćanstvo 3.000 duša“.

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Rimu čuvaju se verige Svetog Petra kao znamenje snage svetitelja u koje ga je okovao car Irod, progonitelj hrišćana. Predanje kaže da su verige same spale sa ruku i nogu svetitelja na pojavu anđela Božjeg.

Sveti apostol Pavle rodom je iz Tarsa i prvo je bio farisej Savle i veliki progonitelj hrišćana.

Bio je veoma obrazovan i imao je status građanina Rima. Pavle nije spadao u grupu prve dvanaestorice apostola, već u tzv. sedamdeset drugih apostola.

Predanje kaže da je oko deset godina bio mlađi od Hrista sa kojim se nikada nije sreo, ali da je u njega poverovao i postao jedan od najvećih propovednika i teologa prve hrišćanske crkve.

„Gospod mu se javio… i čudesno ga preobratio u veru Hrišćansku“, zapisao je u „Prologu“ episkop Velimirović.

Kada je krenuo u Damask, na putu je sevnula munja i začuo se glas s neba: „Savle, Savle, zašto me progoniš“, nakon čega je oslepeo.

Pavle je tri dana bio slep, ali mu se vid vratio posle krštenja.

Car Neron, veliki progonitelj hrišćana, pogubio je oba svetitelja u Rimu. Pavle je uhapšen u Rimu i bačen u tamnicu. Pogubljen je zajedno sa Petrom. Pavlu je odrubljena glava, a Petar je raspet na krst naopačke.

Na ikonama ova dva sveca predstavljaju se zajedno – Petar drži ključeve u ruci, a Pavle mač.

Petrovdan je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Kod Srba Petrovdan je slava pekara i ribara.

Svete apostole istovremeno slave sve pravoslavne crkve koje poštuju Julijanski kalendar, dok su zapadne hrišćanske crkve ovaj praznik obeležile pre 13 dana, objavivši i veliki hrišćanski jubilej – dva milenijuma od rođenja svetog apostola Pavla.

Prema predanju, sveti apostoli Petar i Pavle zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

(mondo/srna)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR