NextWEB Hosting i izrada web sajt
NextWEB hosting
Gola šetala gradom, prolaznici bili u neverici! (VIDEO)

Gola šetala gradom, prolaznici bili u neverici! (VIDEO)

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

Kada se supermodel Bar Rafaeli pojavila potpuno gola na naslovnoj strani magazina “Esquire” da li je to bio umetnički performans? Moguće da jeste, za reči Stivena Kinga nacrtane/napisane na njenom telu bio je zadužen umetnik Stiven Viktor. Da li je i ova slika gore umetnost? Procenite sami…

Za psihološkinju i konceptualnu umetnicu iz Diseldorfa, Milo Maoare, nema dileme – ovo je umetnost, prenosi portal Artfido.

Pre nekoliko dana ona je odlučila da se ogoli, i to do samih reči – onih koje opisuju delove odeće koje nije obukla. Onda je izašla napolje, šetala ulicama, vozila se autobusom i stigla do Art Bazela, ekskluzivne umetničke manifestacije koja se održava na tromeđi Švajcarske, Nemačke i Francuske. Tokom njenog jednosatnog puta, muškarci i žene su zastajkivali, gledali, smejali se, slikali je i uglavnom je puštali bez ometanja da ide svojim putem. I tako sve dok nije došla do Art BAzela, gde ju je neko od zaposlenih zamolio da obuče nešto ili napusti objekat.

Foto: www.milomoire.com
Foto: www.milomoire.com

 

I čemu sve to? To sve je deo performansa “Sistem predefinisanosti/scenarija” (The Script System), koji je opisala na svom zvaničnom sajtu. Ukratko, performans je inspirisan teorijom kognitivne psihologije po kojoj svako do nas zna svoj “scenario” taj dan – tj. radnje koje se ponavljaju, stereotipne akcione sekvence. Posebno one rano ujutru dok idemo na posao, koje radimo po automatizmu, često bez svesti o okolnom svetu.

“To svakodnevno slepilo sam pokušala da istaknem svojim performansom,” rekla je umetnica.

IZVOR: b92

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR