NextWEB Hosting i izrada web sajt
NextWEB hosting
Gola šetala gradom, prolaznici bili u neverici! (VIDEO)

Gola šetala gradom, prolaznici bili u neverici! (VIDEO)

0
NextWEB hosting

Kada se supermodel Bar Rafaeli pojavila potpuno gola na naslovnoj strani magazina “Esquire” da li je to bio umetnički performans? Moguće da jeste, za reči Stivena Kinga nacrtane/napisane na njenom telu bio je zadužen umetnik Stiven Viktor. Da li je i ova slika gore umetnost? Procenite sami…

Za psihološkinju i konceptualnu umetnicu iz Diseldorfa, Milo Maoare, nema dileme – ovo je umetnost, prenosi portal Artfido.

Pre nekoliko dana ona je odlučila da se ogoli, i to do samih reči – onih koje opisuju delove odeće koje nije obukla. Onda je izašla napolje, šetala ulicama, vozila se autobusom i stigla do Art Bazela, ekskluzivne umetničke manifestacije koja se održava na tromeđi Švajcarske, Nemačke i Francuske. Tokom njenog jednosatnog puta, muškarci i žene su zastajkivali, gledali, smejali se, slikali je i uglavnom je puštali bez ometanja da ide svojim putem. I tako sve dok nije došla do Art BAzela, gde ju je neko od zaposlenih zamolio da obuče nešto ili napusti objekat.

Foto: www.milomoire.com
Foto: www.milomoire.com

 

I čemu sve to? To sve je deo performansa “Sistem predefinisanosti/scenarija” (The Script System), koji je opisala na svom zvaničnom sajtu. Ukratko, performans je inspirisan teorijom kognitivne psihologije po kojoj svako do nas zna svoj “scenario” taj dan – tj. radnje koje se ponavljaju, stereotipne akcione sekvence. Posebno one rano ujutru dok idemo na posao, koje radimo po automatizmu, često bez svesti o okolnom svetu.

“To svakodnevno slepilo sam pokušala da istaknem svojim performansom,” rekla je umetnica.

IZVOR: b92

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

five × 1 =