Ivana Španović najbolja na svetu!

0
824
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Autor: mondo.rs

Prema rangiranju renomiranog portala All-athletics, srpska skakačica u dalj najbolja je na svetu.

Srpska atletičarka Ivana Španović postigla je najveći uspeh u istoriji srpske atletike! 

Pored dve istorijske medalje, osvojene na šampionatima sveta, Ivana Španović zabeležila je još jedan ogroman uspeh. Srpska rekorderka izbila je na prvo mesto prema rangiranju portala „All-athletics“. 

Ovaj eminentni statistički portal, bavi se bodovanjem rezultata svih atletičara još od 1999.godine, a od juče je Ivana i zvanično najbolja skakačica u dalj na svetu. 

Ivana je do prve pozicije stigla na osnovu postignutih rezultata na pet najboljih takmičenja u godini od objavljivanja poslednje liste. U formiranju rankiranja uzima se u obzir kategorija takmičenja, postignuti rezultat kao i plasman, i to je upravo razlika između bodovanja svetske atletske federacije, koja računa samo jedan najbolji rezultat ostvaren u toku sezone. 

„Ovaj ogroman uspeh govori u prilog da je Ivana imala najviši nivo skokova na najvažnijim takmičenjima od svih skakačica udalj na svetu. Mnogo bodova donela joj je i svetska medalja u Moskvi, ti bodovi će se u avgustu brisati, ali s druge strane Evropsko Prvenstvo u Cirihu se održava u istom periodu te time i nova prilika za osvajanje dodatnih bodova“.

„Želja svih nas je da Ivana preskoči tu magičnu granicu od sedam metara, ali iz mog trenerskog ugla, važnije od jedne sedmice jeste konstantnost rezultata na velikih daljinama, 
jer time gradimo put ne za jednu nego mnogo skokova preko sedam metara. S druge strane, ni ta sedmica ništa ne garantuje, imamo dosta devojaka koje su skakale preko sedam metara, ali nisu osvojile nijednu medalju na velikih takmičenjima. Najvažnije je boriti se kada je najpotrebnije, a Ivana je umetnik u tome što je i više puta pokazala“, izjavio je trener Goran Obradović.

Ovo je prvi put da se ime srpskog atletičara nađe na prvoj poziciji ove rang liste, a do sada najbliži tome bili su Biljana Topić (5.mesto), Dragutin Topić, Asmir Kolašinac, Emir Bekrić i Mihail Dudaš (7.mesto), Dragan Perić (8.mesto) i Dragana Tomašević (9.mesto).

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR