Kusturica gradi i „Kraljevgrad“

0
587
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Reditelj Emir Kusturica prilikom posete manastiru Žiča obelodanio: U Ibarskoj “dolini vekova” nići će novi, srednjovekovni grad sa mnogim sadržajima.

Posle Drvengrada na Mokroj Gori i Andrićgrada na obalama Drine, proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica, po ideji i pozivu Kraljevčana, sagradiće i treći grad – srednjovekovni “Kraljevgrad”, prenose Večernje novosti.

U Ibarskoj “dolini vekova”, nedaleko od sadašnjeg Kraljeva, na potezu između manastira Žiče i Studenice, najverovatnije u blizini dobro očuvanog Magliča, srednjovekovne tvrđave u samoj klisuri Ibra, nići će novi grad!

Tim povodom, a na poziv Kraljevčana, Kusturica je 30. avgusta svojim helikopterom doleteo u grad na Ibru a potom, sa Radoslavom Pavlovićem, savetnikom predsednika Republike, i u pratnji gradonačelnika Dragana Jovanovića, posetio obližnji manastir Žiču gde je novinarima saopštio da “kraljevačku” ideju prihvata i podržava ne samo kao promoter nego i, kao – budući graditelj Kraljevgrada!

– Posle obilaska helikopterom, iz koga se fino vidi da postoji dobro mesto u klisuri, a prostor je za mene određujuća stvar, čime i ideja ima težinu, i mislim, čak vjerujem, da ima šanse da je ostvarimo. Jer poznato je da je srpska duhovnost za vreme vladavine Otomanske imperije sačuvana u manastirima. A, kako su, što zbog našeg nemara, a što zbog istorijskih uslova praktično iščezli svi naši srednjovekovni gradovi, mada postoji nekoliko utvrda poput Magliča, moja je pretpostavka, ne naučna nego umetnička, da bi tu i mogao da postoji neki grad koga više nema. Zato i mislim da je na mestu u blizini Magliča moguće podići srednjovekovni grad koji će izgledati lepše i starije nego što je izgledao onda kada je bio napravljen – rekao je Kusturica mnogobrojnim novinarima, pred vratima srednjovekovnog manastira Žiče.

Osim slavnog reditelja, ideju o izgradnji Kraljevgrada koji će imati sve arhitektonske elemente srednjovekovnog grada, ali i savremene životne sadržaje od značaja za verski, zdravstveni ili omladinski turizam, a time i ekonomski značaj za ceo kraljevački kraj, podržao je i Radoslav Pavlović, pisac i savetnik predsednika Republike, koji je sa Kusturicom takođe posetio Kraljevo, manastir Žiču, kao i moguće lokacije budućeg Kraljevgrada.

Sa idejom o izgradnji srednjovekovnog Kraljevgrada u Ibarskoj “dolini vekova” Kraljevčani će, najverovatnije, odmah po izradi idejnog projekta izaći pred Vladu Republike Srbije, ali i pred druge institucije, organizacije, pa i pojedince koji pokažu interes za ovu ideju čija bi realizacija, po svim (pr)ocenama, mogla da započne odmah po usvajanju projekta. Ceo posao, kako se procenjuje, mogao bi da bude završen za najviše četiri-pet godina, naravno – uz obilato korišćenje iskustva koje slavni reditelj ima u izgradnji i Drvengrada i Andrićgrada.

(B92)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR