Misterija Kalemegdana: Niko ne zna ko je Ušati Đoka (FOTO)

0
1088
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Stotine ljudi sa najlepšeg vidikovca na Kalemegdanu posmatra ušće, ali retko ko primeti lik čoveka sa ogromnim ušima, isklesan na obližnjem kamenu i potpisan jednostavno sa – Ušati Đoka. Klinci se redovno sastaju na klupici “kod Ušatog Đoke”, ali ni istoričari, ni arheolozi, ni zaposleni u “Beogradskoj tvrđavi” ne znaju ništa o Ušatom Đoki, iako ga vode na spisku spomenika.

  LEGENDE – Ni posle tri nedelje istraživanja i pozivanja istoričara, arheologa i vodiča koji poznaju Beograd kao svoj džep, ni “24 sata” nije uspeo da locira bilo koga ko sa sigurnošću može da kaže ko je Ušati Đoka, ko mu je napravio spomenik i kada.
Da li je Đoka stvarna osoba ili samo predmet mašte – takođe nije sasvim jasno. Prema jednoj verziji, koju nam je ispričao turistički vodič Jovan Tipold, Ušati Đoka bio je jedan od najpoznatijih uličnih zabavljača na Kalemegdanu.
Spomenik Ušatom Đoki na Kalemegdanu | Foto: M. Perić

Po drugoj verziji, Ušati Đoka je bio – vampir.

– Znam da Tvrđavom kruže razne legende o tom kamenu, od kojih je najpoznatija priča o vampiru Đoki koji se noću pojavljivao na tom mestu. Niko od naših zaposlenih nije upućen u istorijske podatke tog spomenika – kaže Ana Rajlić, portparolka „Beogradske tvrđave“, preduzeća koje se stara o Kalemegdanu.

Reljef je, prema mišljenju arheologa dr Marka Popovića, “uklesan u kamen koji se tu već nalazio, a ugrađen je prilikom konzervatorskih radova na severozapadnom bedemu Gornjeg grada, sedamdesetih godina 20. veka”.
– Otvoreno je pitanje ko ga je uklesao – kaže on.
Ko god da je autor i ko god bio Ušati Đoka, stalni posetioci Kalemegdana ga vole i uopšte im ne smeta.

Spomenik Ušatom Đoki na Kalemegdanu | Foto: M. Perić

– Često provodim slobodno vreme na Kalemegdanu, a omiljena mi je klupica “kod Ušatog Đoke”. Ne znam šta ovaj spomenik predstavlja, ali mi je veoma simpatičan i drag – kaže Tijana Maksimović, studentkinja.

Međutim, za razliku od njih, arheolog dr Marko Popović nema pozitivno mišljenje o tom delu. On smatra da reljef nema veze sa spomeničkim nasleđem tvrđave i da, samim tim, predstavlja skrnavljenje viševekovne kulturne tvorevine.
Misterija Ušatog Đoke ostaje otvorena. Da je bio vampir, retko ko će poverovati. Pre u verziju o uličnom zabavljaču. Jedino znamo da posetioce Kalemegdanske tvrđave ovaj neobični spomenik ne ostavlja ravnodušnim.

Verzije: Popularni ulični svirač ili – vampir

SPOMENIK – Zvao se Đorđe i imao je izrazito klempave uši, na osnovu čega je dobio taj nadimak. Na mestu gde je sada njegov spomenik, on je uveseljavao prolaznike nastupima, pa su oni, posle njegove smrti, izglasali da mu se napravi spomen-ploča – objašnjava Jovan Tipold, turistički vodič. On kaže da je spomenik napravila grupa anonimnih autora, bliskih prijatelja Ušatog Đoke, koji su hteli da ovekoveče njegov lik u kamenu. Osim toga, često se može čuti i verzija da je Ušati Đoka bio – vampir.

(24sata)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR