Na koju robu se najčešće žale potrošači u Srbiji?

0
612
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Na drugom mestu po broju pritužbi su računi. Skoro polovinu prigovora napisali su Beograđani. Dve trećine žalbi koje stignu na adrese Udruženja za zaštitu potrošača upravo se odnose na kvalitet robe ili usluge.

Kupci koji presaviju papir i reše da se žale to rade jer smatraju da su prevareni i obmanuti. Odnosno, veruju da nisu dobili kvalitet koji su platili. Obuća, i to pre svega sportska nalazi se na samom vrhu liste robe na koju se građani žale.

Izmenjen i dopunjen Zakon o zaštiti potrošača primenjivaće se od 21. septembra.

„Trgovac će morati da odgovori na reklamaciju u roku od 15 dana i da je sprovede, osim kod tehničke robe za koju važi rok od 30 dana. Kod prodaje robe van poslovnih prostorija i na daljinu, imate pravo da odustanete u roku od dve nedelje – kaže Vesna Novaković.

– Obično reklamiraju patike jer su se odlepile, nešto se otkačilo ili izlizalo. Sve što se pokvari ili deformiše u roku od nekoliko meseci od početka nošenja ili upotrebe smatra se defektnom, odnosno nekvalitetnom robom i zato kupac ima pravo na reklamaciju – kaže za “Blic” Vesna Novaković, načelnica sektora za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine.

Odmah ispod obuće po broju pritužbi, sa manje od jednog procenta razlike, su računi za struju, gas, vodu… Svaka deseta žalba odnosi se na taj segment. Iako se najčešće žale na visinu računa, građani imaju pritužbe i na jačinu strujnog napona, kvalitet gasa ili vode.

Građani, sudeći prema rezultatima analize sprovedene na osnovu 20.150 žalbi pristiglih u Udruženja za zaštitu potrošača, imaju poroblem i sa računarima, IT opremom i mobilnim telefonima. Najčešće je rač o kvarovima, ali se potrošači često osećaju i prevarenim jer proizviod kupe zbog nekog specijalnog svojstva koje se reklamira, a koje ne postoji.

Čak 45 odsto žalbi kupaca stiglo je iz Beograda. Problemi sa kojima se suočavaju potrošači u Srbiji, a na osnovu kojih je Ministarstvo trgovine uradilo analizu, praćeni su od januara 2013. do juna ove godine.

Izvor: Economy.rs / Blic

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR