„Najinteligentniji fudbaler svih vremena“: Njemu bi naslov prvaka značio više nego Mesiju

0
821
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Foto: Getty images Izvor:index.hr

UZ LIONELA MESSIJA, kojem još jedino naslov prvaka globusa s Argentinom nedostaje da bi usporedba s Maradonom utišala i najzagriženije kritičare, svjetski tron vjerojatno bi najviše značio kapetanu Elfa Phillipu Lahmu.

30-godišnji branič minhenskog Bayerna za Bavarce je odigrao gotovo 400 utakmica u svim natjecanjima, osvojivši šest naslova prvaka Njemačke, šest Kupova i Ligu prvaka, dok je u nacionalnom dresu upisao čak 112 nastupa, koji ga svrstavaju na četvrto mjesto svih vremena iza slavnog Lothara Matthausa, Miroslava Klosea i Lukasa Podolskog.

Između ostalog, Phillipu Lahmu ovo je treće SP, a finalni dvoboj s Argentinom bit će mu 20. nastup na svjetskim nogometnim smotrama, čime se domogao diobe šestog mjesta svih vremena s Uwe Sellerom, Cafuom i Grzegorzom Latom. Ispred njega su još tek Poljak Zmuda, Maradona, Maldini, Klose i Matthaus, koje bi po svemu sudeći mogao stići 2018. u Rusiji.

Lahma već godinama tretiraju jedinim istinskim nasljednikom Franza Beckenbauera, legendarnog njemačkog braniča, vjerojatno jedinog nogometaša čije se ime može staviti uz bok svjetskih velikana Diega Maradone i Pelea. Osvajanjem naslova u Brazilu, omaleni desni bočni sasvim bi opravdao gore navedenu tvrdnju i postao jedan od najtrofejnijih Nijemaca u povijesti.

Iako se njegova uloga vrlo često omalovažava, kapetana Bayerna i Elfa hvale svi nogometni stručnjaci koji su ikad radili s njim. Zanimljiva je izjava Pepa Guardiole, koji je po dolasku na Allianz Arenu izjavio: „Lahm je zasigurno najinteligentniji igrač kojem sam ikada trenirao. On doslovno može igrati na svakoj poziciji na terenu, osim među vratnicama.“

Guardiola je Lahmu dao centralnu ulogu u formaciji bavarskog giganta, a impozantna je fotografija koja oslikava odgovornost u njegovoj igri. „Ne mogu vam opisati koliko taj momak pazi na one najsitnije detalje. Kod njega nema fatalnih grešaka, a ne sjećam se dvoboja u kojem je potpuno podbacio. On je zaista jedan od najkompletniji nogometaša s kojima sam se susreo.“

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR