Ne igrajte se: Ovo su prvi znaci raka kože

0
591
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Rak kože ponekad je zaista teško dijagnostifikovati. Postoje neki znaci koji bi mogli da signaliziraju da nešto nije u redu, pre nego što za to bude kasno.

S obzirom na to da mladeži mogu da ukažu na potencijalni razvoj nekih oblika raka kože, za početak je važno znati da zdravi mladeži imaju simetričan oblik i jednaku boju na celoj površini.

Bazocelularni karcinom

Najčešći oblik raka kože je karcinom bazalnih ćelija, koji najčešće zahvata delove tela najizloženije suncu – lice, ramena i leđa. Kao znak upozorenja uglavnom se javljaju promene na koži koje izgledaju poput malih plikova tamnije boje, piše „Mondo“.

Melanom

To je najsmrtonosniji oblik raka kože, a znaci upozorenja su: neasimetrični mladeži (polovine mladeža nisu iste), ivice mladeža nisu ujednačene, a boja nije ravnomerna, već varira od svetlije do gotovo crne. Takođe, lekaru bi se trebalo javiti radi kontrole mladeža čiji je prečnik veći od šest milimetara ili ukoliko primetite značajne promene u teksturi mladeža u kratkom vremenskom periodu.

Aktinične keratoze

Aktinične keratoze su hrapave regije, poput malih rana, koje su mogu videti na koži koja je izložena jakom suncu tokom dužeg vremenskog perioda. Uglavnom izgledaju kao jedna ili više manjih crvenih ili svetlo braon fleka na koži, koje se najčešće i perutaju.

Karcinom skvamoznih ćelija

To je drugi najčešći oblik raka kože, a znak upozorenja su jarko crvene fleke na koži. Ovi upozoravajući signali mogu se javiti na bilo kom delu tela, ali najčešće se pojavljuju na mestima na koži koja su izložena suncu.

Nodularni melanom

Nodularni melanom je oblik raka kože koji se najbrže razvija. Signal koji bi mogao da ukazuje na ovaj oblik kancera je neravnina, kvržica, koja se može javiti na bilo kom delu tela i raste velikom brzinom, tvrda je na dodir. U kasnijim fazama razvoja raka, ove kvržice mogu svrbeti, krvariti ili gnojiti.

(Dnevno.rs)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR