OTKRIVAMO Od sutra nova pravila za vozače: Najniža kazna za one koji PRIZNAJU

0
816
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Svi koji naprave saobraćajni prekršaj moći će s policijom da potpišu što su se dogovorili i tako isposluju minimalnu predviđenu kaznu, saznaje “Blic”.

U praksi, ovaj sporazum znači da vozač koji od sutra bude uhvaćen u prekršaju, najpre dobija zapisnik od policije i čeka pokretanje postupka. Kada prekršajni sud usvoji policijsku prijavu, vozač dobija poziv i saznaje da je protiv njega pokrenut postupak.

saobracajne-kazne-pravila

Tada, vozač može da ode u policijsku stanicu i traži da potpiše sporazum o priznanju krivice. U dogovoru s policijom vozač dobija minimalnu novčanu kaznu propisanu Zakonom o bezbednosti saobraćaja, a zatim se pregovara i na koliko će mu meseci biti oduzeta vozačka dozvola.

– Vozači neće moći da se dogovaraju o broju kaznenih poena jer želimo da sa ulice izbacimo one najnesavesnije – kažu u saobraćajnoj policiji i dodaju da za najveće prekršaje u saobraćaju, kao što su nasilnička vožnja i potpuno pijanstvo, nema dogovora.

kazne2

Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, kaže da vozač ne mora odmah po sudskom pozivu da potpiše sporazum, već to može uraditi i tokom postupka. Ali, vremenom gubi beneficije.

– Kada vozač u toku suđenja shvati da će biti strože kažnjen, tada može tražiti sporazum sa policijom. Ali, tada će mu MUP dati mnogo nepovoljniju ponudu – najavljuje Marinović.

Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja, podvlači da je ova novina dobra, ali da se nikako ne zloupotrebi.

– Za ljude čiji je prvi prekršaj, to je odlična stvar. Ne smemo da dopustimo da se primenjuje na nesavesne i bahate vozače – upozorava Okanović.

(Blic)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR