OVO SU NAJSKUPLJI INTERNET DOMENI: Šta mislite koji košta 13 miliona mesečno?

0
733
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Sajt Business insider pretražio je podatake o postojećim internet domenima i sastavio listu najskupljih. Napomena je da se cena odnosi samo na pravo na korišćenje imena sajta, a ne na vrednost poslovnih operacija koje stoje iza njih.

Procenjuje se da je preko 500 internet domena u svetu prodato, odnosno kupljeno za milion ili više dolara. Nije veliko iznenađenje da su domeni koje imaju veze sa seksom i kockanjem najskuplje.

U nastavku pogledajte kojih deset sajtova je prodato za najviše novca.

1. Sex.com – 13 miliona dolara

Sex.com je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najskuplje prodati internet domen u istoriji. Firma “Eskom” prodala ga je “Klover holdingsu”, a ovoj transakciji prethodila je decenijska bitka oko prava na ovaj domen između Gerija Kremena, preduzetnika koji ga je prvi registrovao, i Stivena Koena koji mu ga je prevarom oteo.

Koen je na kraju morao da ga vrati, prethodno zaradivši takođe ogroman novac. Prodat je 2010. godine.

2. Fund.com – 9.999.950 dolara

Posrednik u prodaji ovog domena bila je firma “Klek medija”, a nakon što su objavili njegovu vrednost, malo ljudi specijalizovanih za ovaj biznis bili su skloni da poveruju u vest. Ipak, vest se ispostavila kao tačna, a kupac je bila njujorška firma ranije poznata kao “Mid technologies” koja je platila domen u gotovini.

Fund.com prodat je 2008. godine.

3. Porn.com – 9,5 miliona dolara

U vreme kada je prodat, ovaj domen je bio najveća transakcija u gotovini za bilo koje ime sajta ikada, i druga najvrednija prodaja posle sex.com. Posrednik u prodaji firmi MXN bio je sajt moniker.com čiji izvršni direktor Monte Kan nekoliko meseci pre toga na aukciji uspeo da cenu porn.com digne na sedam miliona dolara, ali suma tada nije zadovoljila vlasnika koji je tražio još.

Prodat je 2007. godine.

4. Diamond.com – 7,5 miliona dolara

Kupac ovog domena logično se bavi prodajom dijamanata. Sajt odimo.com prodao je “dijamant” sajtu za onlajn prodaju dragulja ice.com, a ova transakcija bila je jedna od najvrednijih u tom trenutku.

Diamond.com prodat je 2006. godine

 5. Slots.com – 5,5 miliona dolara

Specijalizovani sajt techcrunch.com je nakon objave vesti o ovoj prodaji primetio da je svako slovo ovog domena vrednije od milion dolara. Domen je prvi put registrovan davne 1995. i sada se koristi kao portal za onlajn kockanje.

Ovaj sajt je prodat 2010. godine.

6. Toys.com – 5,1 miliona dolara

Kompanija “Tojzaras”, američki gigant u maloprodaji igračaka, kupila je za svoje potrebe ovaj domen moćnog imena, samo nekoliko meseci pre kupovine sajta candy.com za tri miliona dolara.

Godina prodaje je 2009.

7. Clothes.com – 4,9 miliona dolara

Sajt za onlajn prodaju cipela zappos.com platio je skoro pet miliona dolara za ovaj domen čije ime u prevodu s engleskog znači “odeća”. I jedan i drugi sajt sada su vlasništvo Amazona.

Prodat je 2008. godine.

8. Medicare.com – 4,8 miliona dolara

Sajt eHeathInsurance.com kupio je domen čije ime označava zdravstvenu zaštitu tokom ovog proleća. Prema vestima vezanim za transakciju, kupac je platio 4,5 miliona dolara u gotovini i “oprostio 0,3 miliona” prodavcu sa kojim je očigledno već bio u poslovnim vezama.

Ovaj sajt je prodat u maju ove godine.

9. IG.com – 4,7 miliona dolara

U prodaji je posrednik bila firma “Iglu/Netnejms”. Kupac je bila londonska “IG grupa”, a prethodni vlasnik bio je brazilski internet pretraživač iG.

10. MI.com – 3,6 miliona dolara

Kineska firma “Xiaomi” kupila je tokom privatne prodaje ovaj domen, koji je navodno najskuplje ime sajta koje je ikada kupila neka internet kompanija iz Kine. Iz “Xiaomi-ja”, koji se bavi proizvodnjom smartfonova, aplikacija i elektronike, tvrde da nameravaju da ga koriste kako bi promovisali svoj brend (poslednja dva slova imena).

Izvor: Telegraf.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR