Pogledajte ko je čovek koji je izmislio sprej za slobodne udarce i – postao milioner! (FOTO)

0
784
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Možda je razočaran jer njegov Brazil nije ostvario željeni cilj i uzeo Boginju, ali Hajn Alemanj će minulo 20. Svetsko prvenstvo pamtiti samo po dobrom. Brazilac je, naime, izumeo sprej koji sudije koriste prilikom izvođenja slobodnog udarca, a taj patent doneo mi je milione.

Nekada siromašni dečak, sada leži na parama, a otkriva da je na ideju za sprej došao na sasvim jednostavan način.

„Pre 14 godina gledao sam utakmicu. Igrač se spremao da izvede slobodan udarac, a komentator je rekao da bi onaj ko uspe da zadrži živi zid, postao bogat čovek. Ideja mi je sinula slučajno. Dok sam bio u poseti rodbini pomislio sam „Zamišljena linija na kojoj stoji zid ne mora da bude zamišljena. Zašto je sudije ne bi nacrtale?“ Ušao sam u kupatilo i ugledao penu za brijanje. I to je jednostavno bilo to, sve mi je bilo jasno.“

Hajn Alemanj uživa (foto Facebook)Hajn Alemanj uživa (foto Facebook)

Alemanj je odrastao u siromašnom detinjstvu s petoricom braće. Siromaštvo je bilo toliko da su imali toliko malo odeće, da je samo onaj ko ide na posao mogao da obuče nešto, a ostali su išli golišavi. Sada nema tih problema, a posle Svetskog prvenstva postaće daleko bogatiji jer je i UEFA prihvatila korišćenje spreja na svojim takmičenjima kao što su Liga šampiona i Liga Evrope.

Sprej je prvi put na profesionalnom nivou korišćen 2000. godine u šampionatu Brazila, a ove godine je debitovao i na Svetskom prvenstvu. Osim UEFA mnogi nacionalni savezi su zainteresovani za korišćenje spreja, pa ne bi bilo neobično i da u Srbiji na jesen gledamo kako sudije crtaju po terenu.

Alemanj u društvu Platinija (foto Facebook)Alemanj u društvu Platinija (foto Facebook)

FIFA je izuzetno zadovoljna eksperimentom jer je tokom Mundijala u Brazilu izvođenje slobodnih udaraca sa 48 skraćeno na 20 sekundi. Sprej nije za ličnu upotrebu. U pitanju je netoksični sprej koji je vidljiv na zelenoj površini, a materijal koji se nalazi u boci brzo i lako isparava. Bočica je dizajnirana tako da je laka za rukovanje tokom korišćenja, ali i laka za nošenje tokom utakmice.

Izvor: Kurir

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR