Proradio Google Street View za Srbiju

0
908
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Od danas možete virtuelno prošetati ulicama Beograda, Niša i Novog Sada zahvaljujući Google Street View servisu koji je stigao u Srbiju.

Google je 10. jula najavio skori početak rada servisa Google Street View u Srbiji a danas je ovaj servis i zvanično dostupan svima. Google Street View servis omogućava korisnicima virtuelne šetnje ulicama gradova Srbije i pomaže u lakšem snalaženju.

Ovom aplikacijom pokriveni su Beograd, Niš i Novi Sad a predstavnici Googlea su ranije najavili da će za tri do četiri meseca specijalni automobili te kompanije obići blizu 70 gradova i sela u Srbiji da bi snimili lokacije i tako ih učinili dostupnim na Street View servisu za pregledanje na računarima, tabletima, smartfonima…

Zahvaljujući novom servisu korisnici mogu virtuelno da se kreću i istražuju ulice putem panoramskih slika zabeleženih iz perspektive posmatrača. Street View je dostupan i u okviru Google Earth aplikacije i na Google mapama za mobilne uređaje.

Google vozilo je prvi put primećeno sredinom oktobra prošle godine na ulicama Beograda a nešto kasnije i u Nišu i Novom Sadu.

Brine vas privatnost?

Svi oni koji budu smatrali da im je narušena privatnost klikom na dugme „prijavi problem“ u donjem levom uglu slike mogu da zatraže da fotografija budu zamagljene.

Kako je Google na svojoj zvanično strani www.google.rs/streetview/privacy naveo, korisnici mogu da zatraže dodatno zamućenje fotografije i da pored zamućivanja lica i registarskih tablica, zatraže zamućivanje celog automobila, kuće i slično.

Takođe mogu da traže uklanjanje slike koje karakterišu neprikladan sadržaj.

Prednosti Google Street View-a

Niš
Niš

Tamo gde je Street View opcija dostupna, nivou za pregled ulica se pristupa tako što se mapa maksimalno zumira i klikne se na Street View ikonu na levoj strani ekrana, ispod polja za pretragu. Ukoliko se radi o najnovijoj verziji Google mapa, dovoljno je prevući narandžastog čovečuljka „Pegmena“ na mapu da bi se zumiralo na pregled ulice.

Zahvaljujući ovoj opciji, korisnici mogu da pogledaju kako izgleda restoran u koji idu, da planiraju putovanje, ugovaraju mesta za sastanak, ili da olakšaju sebi pisanje domaćeg zadatka iz geografije.

Oni koji traže da kupe ili iznajme kuću mogu da uštede vreme tako što će unapred pogledati objekte i njihovu okolinu, ili tako što će tačno odrediti putanju kojom treba da stignu na određenu adresu.

Takođe, pre nego što se upute na odmor, ljudi će moći da pogledaju kako izgleda mesto i hotel u kome će odsesti. Poslovni korisnici će takođe imati koristi od Street View tehnologije, jer će moći besplatno da integrišu Google mapu u svoj veb sajt i da na taj način promovišu lanac hotela, ili povećaju vidljivost lokalne biblioteke, restorana, i slično.

(b92)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR