ŠOK: Potpuno gola šetala gradom (VIDEO)

0
1133
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Umetnica iz Diseldorfa, Milo Maoare je pre nekoliko dana ona je odlučila da se ogoli, i to do samih reči – onih koje opisuju delove odeće koje nije obukla

U borbi protiv automatizma kojim živimo poznata koceptualna umetnica posegnula je za najjačim oružjem – golotinjom.
Umetnica iz Diseldorfa, Milo Maoare je pre nekoliko dana ona je odlučila da se ogoli, i to do samih reči – onih koje opisuju delove odeće koje nije obukla. Onda je izašla napolje, šetala ulicama, vozila se autobusom i stigla do Art Bazela, ekskluzivne umetničke manifestacije koja se održava na tromeđi Švajcarske, Nemačke i Francuske. Tokom njenog jednosatnog puta, muškarci i žene su zastajkivali, gledali, smejali se, slikali je i uglavnom je puštali bez ometanja da ide svojim putem. I tako sve dok nije došla do Art BAzela, gde ju je neko od zaposlenih zamolio da obuče nešto ili napusti objekat.

I čemu sve to? To sve je deo performansa “Sistem predefinisanosti/scenarija”, koji je opisala na svom zvaničnom sajtu. Ukratko, performans je inspirisan teorijom kognitivne psihologije po kojoj svako do nas zna svoj “scenario” taj dan – tj. radnje koje se ponavljaju, stereotipne akcione sekvence. Posebno one rano ujutru dok idemo na posao, koje radimo po automatizmu, često bez svesti o okolnom svetu.

“To svakodnevno slepilo sam pokušala da istaknem svojim performansom,” rekla je umetnica.

(Novosti)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR