Virus Zapadnog Nila u Boleču

0
NextWEB hosting

Zabeležen prvi slučaj opasne infekcije koju prenose zaraženi komarci. Obolela starija osoba sa Banovog brda pod budnim nadzorom lekara

PRVI pacijent zaražen groznicom Zapadnog Nila ove godine u Beogradu nalazi se na Klinici za infektivne i tropske bolesti. Komarci prenosnici virusa pronađeni su u prigradskim naseljima Boleču i Busijama, a Zavod za biocide je uzeo ponovljene uzorke koji su sada negativni.

Starija osoba sa Banovog brda prva je pokleknula pred inficiranim komarcima. Pod nadzorom je lekara, a stanje je ozbiljno.

– Reč je o pacijentkinji koja ima 87 godina i već je bila osetljivijeg zdravlja. Ona se trenutno nalazi na intenzivnoj nezi i u teškom je stanju – kažu iz KCS.

Zavod za biocide u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine radi monitoring na području celog grada. Ovog puta zaražene komarce registrovao je na obodu Beograda.

– Pronađeni su u Busijama i Boleču, gde smo uradili ponovljene uzorke. Negativni su, tako da nema razloga za paniku. Iako je ceo postupak kao traženje igle u plastu sena, sve je pod kontrolom – objašnjava Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide.

Ova godina je bila idealna za razvitak komaraca. Toplota, velika vlažnost i kiše su uslovi koji savršeno prijaju najomraženijim insektima.

– Vremenske prilike su bitan faktor i one utiču na akcije suzbijanja komaraca. U planu su nam i Boleč i leva obala Dunava, koji bi trebalo da budu tretirani – najavljuje Aleksić.

TEŠKO OBOLjENjE

GROZNICA Zapadnog Nila je potencijalno teško oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog kućnog komarca. Uzročnik je virus koji je prvi put identifikovan u Ugandi 1937. godine. Oko 80 odsto inficiranih osoba prođe bez simptoma, dok preostali procenat zaraženih pati od glavobolje, mučnine i povraćanja, koji prođu posle nekoliko dana.

(Novosti)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

eighteen + five =