Virus Zapadnog Nila u Boleču

0
922
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Zabeležen prvi slučaj opasne infekcije koju prenose zaraženi komarci. Obolela starija osoba sa Banovog brda pod budnim nadzorom lekara

PRVI pacijent zaražen groznicom Zapadnog Nila ove godine u Beogradu nalazi se na Klinici za infektivne i tropske bolesti. Komarci prenosnici virusa pronađeni su u prigradskim naseljima Boleču i Busijama, a Zavod za biocide je uzeo ponovljene uzorke koji su sada negativni.

Starija osoba sa Banovog brda prva je pokleknula pred inficiranim komarcima. Pod nadzorom je lekara, a stanje je ozbiljno.

– Reč je o pacijentkinji koja ima 87 godina i već je bila osetljivijeg zdravlja. Ona se trenutno nalazi na intenzivnoj nezi i u teškom je stanju – kažu iz KCS.

Zavod za biocide u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine radi monitoring na području celog grada. Ovog puta zaražene komarce registrovao je na obodu Beograda.

– Pronađeni su u Busijama i Boleču, gde smo uradili ponovljene uzorke. Negativni su, tako da nema razloga za paniku. Iako je ceo postupak kao traženje igle u plastu sena, sve je pod kontrolom – objašnjava Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide.

Ova godina je bila idealna za razvitak komaraca. Toplota, velika vlažnost i kiše su uslovi koji savršeno prijaju najomraženijim insektima.

– Vremenske prilike su bitan faktor i one utiču na akcije suzbijanja komaraca. U planu su nam i Boleč i leva obala Dunava, koji bi trebalo da budu tretirani – najavljuje Aleksić.

TEŠKO OBOLjENjE

GROZNICA Zapadnog Nila je potencijalno teško oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog kućnog komarca. Uzročnik je virus koji je prvi put identifikovan u Ugandi 1937. godine. Oko 80 odsto inficiranih osoba prođe bez simptoma, dok preostali procenat zaraženih pati od glavobolje, mučnine i povraćanja, koji prođu posle nekoliko dana.

(Novosti)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR