Evo šta Srbi vole

0
744
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Švajcarska organizacija ICERTIAS sprovela istraživanje o tome na šta bi prosečan srpski građanin trošio novac da ga ima u neograničenim količinama.

Kada bi prosečni srpski građanin imao neograničenu količinu novca na raspolaganju i ukoliko bi pri kupovini isključivo odlučivao na osnovu kvaliteta, vozio bi Mercedes, koristio Samsung mobilni telefon, slušao Rolling Stones, Rijanu ili Željka Joksimovića i gledao bi teniske mečeve u kojima igra Novak Đoković.To su rezultati prvog srpskog QUDAL – QUality meDAL – DEEPMA istraživanja koje je u julu ove godine sprovela švajcarska organizacija ICERTIAS – International Certification Association GmbH sa sedištem u Cirihu, putem web ankete na uzorku od 1.200 srpskih građana, korisnika interneta starijih od 15 godina.

Celokupno istraživanje QUDAL u Republici Srbiji obuhvatilo je više od 100 komercijalnih i nekomercijalnih kategorija (npr. najkvalitetnije mleko, najkvalitetniji automobil, najkvalitetniji domaći pevač i sl.). Prvi rezultati ovog složenog istraživanja sada su obrađeni i dostupni za analizu.

Srpske građane i građanke su ispitivani šta bi kupovali i šta bi koristili kada im pri kupovini novac ne bi bio apsolutno nikakav problem i da pri odluci o kupovini i konzumaciji vode računa isključivo i samo o kvalitetu.

Istraživanje tržišta QUDAL ne meri tako ni tržišne udele (prodaju) ni snagu nekog brenda, već isključivo iskustvo i mišljenje samih potrošača o tome ko njima za određene kategorije nudi najviši nivo kvaliteta u njihovoj zemlji.

Na koji način razmišljaju srpski građani možda najbolje govori kategorija iz – „Porodični automobili“.

Srpskim građanima u QUDAL anketi, postavljeno je za ovu kategoriju sledeće pitanje: „Navedite naziv proizvođača odnosno ponuđača porodičnih automobila koji po vašem ličnom iskustvu i mišljenju nudi apsolutno najviši nivo kvaliteta na srpskom tržištu“

Najveći broj anketiranih, na ovako postavljeno pitanje, odgovorio je – „Mercedes„.

Na pitanje o apsolutno najkvalitetnijoj muzičkoj grupi u svetu, najveći broj srpskih ispitanika naveo je „Rolling Stones„. U kategoriji najkvalitetnijeg muzičkog izvođača odnosno pevača/pevačice – na prvo mesto smestila se – Rijana.

Teniser Novak Đoković pozicionirao se na prvo mesto kao najkvalitetniji svetski i domaći sportista prema mišljenju srpskih građana, dok je Real Madrid po mišljenju ispitanika u Srbiji, najkvalitetniji sportski klub na svetu.

Kao najkvalitetniju srpsku muzičku grupu, najveći broj srpskih ispitanika u QUDAL istraživanju navodi Riblju Čorbu, dok kao najkvalitetnijeg pevača ponajviše navode Željka Joksimovića.

U komercijalnim kategorijama QUDAL istraživanja, kao ponuđače apsolutno najvišeg nivoa kvaliteta, srpski građani navode npr: Moja Kravica (kategorija: mleko); Nescafé (kategorija instant kafa); Nectar (kategorija voćnih sokova); Minaqua (kategorija gaziranih voda);Nivea (kategorija krema za lice); Toshiba (lap topovi); Adidas (sportska obuća);Komercijalna banka (banka); Dunav osiguranje (osiguravajuća kuća), Visa (kreditna kartica) i dr, navodi se u saopštenju.

(Mondo)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR