Gradski prevoz je žila kucavica Beograda, a plaćanje karata obaveza

0
1178
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Intervju sa Željkom Milkovićem, v.d. direktorom GSP „Beograd”

1)  Javnost je upoznata sa drastičnim padom naplate prevoza u Beogradu,kako se taj pad naplate manifestuje na poslovanje JKP GSP Beograd?

Manifestuje se krajnje negativno, naplata prevoza bi trebalo da bude osnovni izvor prihoda kompanije poput JKP GSP „Beograd”. Trenutno, prazninu u neophodnim sredstvima za normalno funkcionisanje kompanije popunjava grad dotacijama. Moram skrenuti pažnju na činjenicu da nijedna kompanija koja se bavi sličnom delatnošću u većim gradovima u svetu nije bez dotacija grada, kojima se pokrivaju troškovi prevoza ugroženih kategorija stanovništva, ali taj odnos ne bi trebalo da bude veći od 30 do 40 odsto. Znači, naplata prevoza bi trebalo bi da je od 60 do 70 procenata. Trenutno je ispod 45, što finansije grada i GSP „Beograd” dovodi u veoma tešku i nezavidnu finansijsku situaciju.

2) Kako izaći iz problema, odnosno kako rešiti novonastalu situaciju?

Mora se rešiti problem naplate, odnosno mora se na odgovoran i angažovan način povećati prihod od osnovne delatnosti. Ako se to u relativno kratkom roku ne reši, GSP „Beograd” i kompletan javni prevoz u gradu će biti paralisani. Svi građani Beograda, pa i ljudi na vlasti moraju biti svesni činjenice da je GSP „Beograd” žila kucavica grada. Pokušajte da zamislite samo jedan dan u Beogradu bez funkcionisanja ovog preduzeća. Takođe, građani moraju biti svesni i činjenice da glavni gradski prevoznik dnevno prevozi oko 1,5 miliona putnika, na dnevnom nivou troši više od 100 tona goriva, te da je mesečno neophodno obezbediti za energente bezmalo 600 miliona dinara.

Ako uopšte želimo javni gradski prevoz i želimo da on bude bolji, funkcionalniji, kvalitetniji, na kraju to neko mora i da plati, a to su svi korisnici naših usluga. Osim „ključ u bravu”, drugog rešenja nema. Grad nije u mogućnosti da snosi teret dotacija glavnom gradskom prevozniku više od 6 do 7 milijardi dinara godišnje, plus isto toliko i za privatne prevoznike.

3) Šta mislite kako u rešavanje problema naplate treba više angažovati „Bus plus”, odnosno kako vidite celu problematiku oko „Bus plusa”?

Ja sam tehničko lice i problematiku, to jest prednosti sistema gledam samo preko tehničkih benefita. Poslovnu stranu ugovora ne mogu da komentarišem jer nisam učestvovao u celom procesu. Sa tehničkog aspekta, sistem je jedan od najboljih u Evropi i svetu. Malo gradova poseduje ovakav sistem ne samo naplate prevoza već i same kontrole saobraćaja, što je nama u GSP-u i mnogo važnije.  Da u svakom trenutku znamo gde nam je određeno vozilo i da li je u „režimu zastoja” ili ne. Na taj način postiže se veća efikasnost sistema,  mogućnost reagovanja u realno kraćem vremenskom periodu, a isto tako i racionalizacija u broju zaposlenih u GSP „Beograd”. Činjenica da li se iza sistema „Bus plus” nalaze ovi ili oni vlasnici za nas u GSP-u manje je bitna. Treba prihvatiti sistem takav kakav jeste i potruditi se da se iz njega izvuče maksimum.

4) Šta to konkretno znači „izvući maksimum” iz sistema „Bus plus” ?

To na neki način znači zahtevati od vlasnika sistema da po ugovornim obavezama poveća broj kontrolora, jer je drastičan pad naplate. I grad i GSP „Beograd”  svesni su činjenice da je nemoguće samo prepustiti nagomilane probleme „Bus plusu” i očekivati spektakularne rezultate. Svi aktivno moramo da se uključimo u rešavanje  nagomilanih problema. Trenutno GSP „Beograd” traži način da sa svojim, u potpunosti „neuposlenim” resursima radne snage pomogne boljoj kontroli i naplati prevoza u gradu.

5)  Šta trenutno rukovodstvo JKP GSP „Beograd” preduzima kako bi rešilo nagomilanu problematiku u svom poslovanju?

JKP GSP „Beograd” se trenutno nalazi u fazi aktivne reorganizacije i stabilizacije poslovanja. Kompaniju zajedno sa mnom vode veoma sposobni, vredni i pošteni saradnici, kao i 6.000 vrednih  i požrtvovanih radnika kompanije.

Takođe, prvi put za mojih 20 godina staža u GSP „Beograd” članovi sindikata i njihovi rukovodioci aktivno i veoma odgovorno učestvuju u rešavanju nagomilanih problema i sastavni su deo načina kreiranja  rešenja. Pored problema sa finansijama, dugovima, delovima za vozila, tenderima i slično, GSP „Beograd” stabilizuje svoje poslovanje, reprogramira i isplaćuje stara dugovanja prethodnih rukovodstava, kreira nove poslove i ugovore koji su u protekla četiri meseca premašili sto miliona dinara. Permanentno se pronalaze načini kreiranja i ostvarenja ušteda, ali ne na uštrb kvaliteta pružanja osnovne delatnosti za koju je GSP „Beograd” i osnovan pre 122 godine. Problema, svakako, ima i biće ih, ali ako ima volje i želje za radom i napretkom, ti problemi će u budućnosti biti rešeni. Svakako da je moj cilj i cilj grada da se od JKP GSP „Beograd”  napravi jaka i stabilna kompanija koja neće svakodnevno strepeti za svoju budućnost.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR