Dnevni list POLITIKA prenosi vest o Gročanskoj bućki 2014.

0
1217
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Dnevni list POLITIKA u okviru rubrike „Beograd“ 10. avgusta prenosi vest o Gročanskoj bućki koja se 9. avgusta po treći put održala u Grockoj, u organizaciji OOSR „Gročica“ i podrškom ljubitelja prirode, GO Grocka, brojnih sponzora i prijatelja društva.

Vest je u potpunosti domaća, a domaći su i izveštači s terena:
Tekst Z. Atić, foto V. Živančević.

Hvala kolegama iz Politike na prostoru koji izdvajaju za događaje u Grockoj, i posebno saradniku M. Veličkoviću.

 

bućka grocka 2014a

POLITIKA prenosi vest o Gročanskoj bućki 2014.

 

Uzbudljivo je bilo ove subote u gročanskoj marini i restoranu “Marina” na ušću Gročice u Dunav, zelenoj oazi ribolovaca i nautičara. U subotu 9. avgusta 2014.godine u organizaciji OOSR „Gročica“ i pod budnim okom Predraga Jankovića Zmaja, predsednika društava ribolovaca i nautičara, na Dunavu u Grockoj održano je III po redu ekipno takmičenje u lovu soma na bućku “Grocka 2014″.

U tradicionalnom metodu lova soma „na bućku“ u Grockoj, za najbolji ulov takmičile su su 23 ekipe sa 46 učesnika iz svih krajeva Srbije. Učesnici su stigli iz Futoga, Beograda, Zemuna, Elemira, sa Palića, iz Krčedina, Grocke, Kanjiže, Pančeva… Ekipe su se sastojale od 2 takmičara po čamcu, a ulovljena riba je nakon merenja vraćana nazad u reku. Regularnost tamičenja obezbedila je ribolovačka služba Rivers Guard Jagodina.

I pored idealno sunčanog vremena sa umerenom temperaturom, nedavne obilne kiše uticale su na reku. Visok vodostaj i zatalasan Dunav danas nisu išli na ruku takmičarima. Naprotiv, u mutnoj i brzoj vodi teško je bilo uočiti i uloviti soma, ali je takmičarski izazov bio utoliko veći. Svi učesnici su isplovili u 7 sati ujutru i oko 13 časova se vratili u marinu sa ulovljenom ribom, nakon čega je usledilo merenje ulova, rangiranje takmičara i proglašenje pobednika.

Treće mesto osvojila je ekipa iz Futoga: Janičić Nenad i Prišić Vladimir ulovili su soma težine 7.25kg. Drugo mesto osvojila je ekipa iz Zemuna u kojoj je bila i lepa mlada dama: Grujić Marko i Janjić Višnja stigli su na obalu sa ribom od 9.10kg. Prvoplasirani takmičari bili su takođe zemunci: Drašković Nenad i Učajev Igor sa kapitalnim primerkom od 9.60kg i ukupnim ulovom od 11.80kg. Njima je pehar i nagradu uručio Zoran Milićević, predstavnik lokalne samouprave za ekologiju u ime GO Grocka koja je podržala ovaj događaj. Takođe, sponzori širom Srbije, prijatelji ribolovnog društva OOSR „Gročica“ obezbedili su plasiranim učesnicima i prigodne nagrade u vidu ribolovne opreme.

Tu nije bio kraj: nakon proglašenja pobednika, za sve učesnike takmičenja organizovana je nagradna lutrija, takođe praćena lepim nagradama sponzora kao što su vesla, štapovi, ribolovni paketi, a potom je usledio ručak, u restoranu „Marina“ u Grockoj, izvrsni lovački gulaš.

Na red je došlo druženje i ćaskanje, ali tu uzbuđenjima nije bio kraj: javljeno je iz okoline Male Oase da gori brodić! Rasplet je očekivan: nautičari su pohrlili u spašavanje brodića i gašenje razbuktale vatre, a brzim i prisebnim reakcijama se istakao Zmaj, koji kao vatrogasac dobrovoljac ima poprilično iskustva u sličnim situacijama. Na žalost, brodić je pretrpeo velika oštećenja jer je poziv za pomoć kasno stigao.

tekst: Zorica Atić

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR