Izložba radova sa 17. Likovne kolonije GO Grocka

0
925
NextWEB hosting
NextWEB hosting

U nedelju 3. avgusta u 19 časova, u galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka, Rančićeva kuća, Majevička 9 u Grockoj, otvara se izložba radova sa 17. Likovne kolonije GO Grocka.

U nastavku večeri, od 20.30 časova u okviru programa „Muzička bašta“, u Rančićevoj kući nastupa sastav Sanvila, sa autorskim aranžmanima i obradama tradicionalnih pesama iz Srbije.

U uvodnoj reči kataloga, istoričarka umetnosti Zorica Atić navodi:
„Sedamnaesta po redu Likovna kolonija u organizaciji GO Grocka, tradicionalni je umetnički događaj u okviru manifestacije „Gročanske svečanosti“. Ovogodišnja „Likovna kolonija 2014“ održana je u prostoru Centra za kulturu Grocka, u specifičnom ambijentu zaštićenog spomenika kulture Rančićeve kuće u Grockoj, u periodu od 26. jula do 29. jula 2014. godine, kao jedan od pratećih programa 47. Gročanskih svečanosti.
Lepote prirode, spomenici kulture i panorame Grocke, ostavili su snažan utisak na naše goste. Akademski slikari, freskopisci, ikonopisci, mozaičari, dizajneri i kostimografi, učesnici ovogodišnje Likovne kolonije, inspirisali su se Grockom, odstupivši od tema kojima se inače bave. Motivi radova su Rančićeva kuća i vizure njene bašte sa bunarom, orahom, cvećem, lipama, zatim Kasnorimska grobnica u Brestoviku, manastir Rajinovac, reka Dunav, Konjički klub „Urban Cowboy“.

Slikanje na otvorenom obeležje je „Likovne kolonije 2014“. Impresija je bila polazna tačka za ispoljavanje ličnih senzibiliteta: radovi odišu neposrednim vizuelnim utiscima i obojeni su ličnim stavom, kao i atmosferom zajedničkog rada, međusobnog upoznavanja, druženja i razmene iskustava. Raznovrstan pristup bliskim temama poseban je kvalitet ove kolonije. Razlike u pristupu, koloritu, potezu, doživljaju, obogatile su likovne predstave. Pored ulja na platnu umetnici su koristili i druge tehnike likovnog izraza, te je ovogodišnja Likovna kolonija neočekivano dala i radove u tehnici akvarela i crteža tušem.“

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR