MOGUĆ SAMO DOŽIVOTNI ZATVOR: Ne možemo sa smrtnom kaznom u Evropu

0
656
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Stručna javnost i advokati, iako zgroženi svirepim ubistvom Tijane Jurić, objašnjavaju zašto je, ipak, nemoguće vratiti smrtnu kaznu, koju zabranjuje i Savet Evrope

BEOGRAD – Srbija ne može da uvede smrtnu kaznu jer je potpisnik Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, kojom se garantuje pravo na život, ali može da uvede doživotni zatvor i strože kažnjava zločine nad decom.

Javnost je zgrožena i ogorčena ubistvom male Tijane Jurić, pa mnogi traže uvođenje smrtne kazne, koja je zabranjena pre desetak godina. Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, izjavio je da mu je zbog ovakvog krivičnog dela, zbog ovakvog monstruma, žao što je Srbija ukinula smrtnu kaznu.

– Možda naše društvo nije bilo spremno za sve tekovine EU, kao što je ukidanje smrtne kazne – rekao je on i dodao da će se u razgovoru s ministrom pravde Nikolom Selakovićem založiti za pooštravanje kaznene politike.
– Kao roditelj i čovek očekujem da takav zločin ne prođe bez najteže zakonom predviđene kazne – rekao je ministar.

Svirepo ubistvo

Vojin Biljić, advokat, kaže da Srbija ne može da uvede smrtnu kaznu jer je potpisnik Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama koja u članu 2 garantuje pravo na život.

– To pravo ne može biti ničim ograničeno. Ako hoćemo to da prekršimo, onda možemo da uvedemo smrtnu kaznu. Morali bismo i da izađemo iz Saveta Evrope – upozorava on.
Ali država, dodaje on, može da pooštri kaznenu politiku, uvede doživotnu kaznu ili strože kazne za zločine nad decom.

Sava Anđelković, advokat, kaže da je bio protiv ukidanja smrtne kazne, ali i protiv njihovog izvršenja.
– Takva kazna je potrebna jer je u našoj primitivnosti strah ostao kao jedina važna sankcija za široku populaciju. Ima mesta na brdovitom Balkanu za tako nešto, strah je najvažniji kod naših ljudi – uveren je on.

Relikt prošlosti

Ali on ih ne bi izvršavao jer niko nema pravo da oduzme tuđi život i zbog toga što su moguće greške prilikom ovakvih odluka sudova.
Protiv smrtne kazne je i Ivan Bajazit, bivši sudija, koji je za slično ubistvo dosudio smrtnu kaznu. Kaže da je i tada bio protiv, ali samo je primenio zakon. Takvo kažnjavanje, dodaje, proterano je iz svih zemalja Evrope.

– Ako hoćete u Evropsku uniju, ne možete uvoditi smrtnu kaznu. Njeno ukidanje je civilizacijska tekovina, ona je relikt prošlosti zbog nedostataka. Nepopravljiva je, a i niko nema pravo da nekome oduzme život, pa ni država i za najteža dela. Smrtna kazna je osveta države za nešto, ali osveta je proterana iz svih krivičnih zakona – izričit je on.

Ministar Selaković
UKINUTA PRI ULASKU U SE

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da je Srbija ukinula smrtnu kaznu prilikom pristupanja Savetu Evrope i da je ona zamenjena zatvorom do 40 godina, što je kazna koja se izriče za krivična dela teškog ubistva, kako se može okarakterisati ubistvo Tijane Jurić.
– Ovakvi slučajevi, koji mogu da se okvalifikuju kao krivično delo teškog ubistva, nekada su bili sankcionisani smrtnom kaznom, koju smo morali da ukinemo, kao i sve druge evropske države, da bismo postali članica SE, a sada je za to delo predviđena kazna zatvora do 40 godina – objasnio je Selaković.
Prema njegovim rečima, to je najstroža kazna u sistemu Srbije i teža sankcija ne postoji ni u jednom evropskom pravnom sistemu.

ČINJENICE

– Poslednja smrtna kazna u Srbiji izvršena je 14. februara 1992. nad Johanom Drozdekom zbog svirepog ubistva šestogodišnje devojčice. Streljan je u somborskom zatvoru
– Oko 53 odsto ispitanika izjasnilo se za vraćanje smrtne kazne, dok je 47 odsto bilo protiv, prema podacima nedavno obavljene ankete „Ipsos stratedžik marketinga“
– Pogubljenja su u Srbiji najčešće obavljana streljanjem ili vešanjem

Javnost zgrožena svirepim
ubistvom, traži najstrožu kaznu

Nebojša Krstić:
Priznajem da mi u ovom trenutku vi što izigravate sudije Ustavnog suda i objašnjavate loše strane smrtne kazne izvanredno idete na živce. Vi što se kao zgražavate nad odijumom koji ovo monstruozno ubistvo izaziva kod pristojnog sveta idete mi na nerve takođe

Dragan Šutanovac:
Za nečoveka život je kazna

Aleksandar Šapić:
Iskreno saučešće u bolu porodici Tijane Jurić. Ne dao bog nikome ovakve tragedije

Marko Jarić:
Strašno, tuga… Kakvi bolesni monstrumi žive među nama

Ana Bekuta:
Kao baka četrnaestogodišnje devojčice, očajna sam zbog Tijaninog ubistva. Upućujem      najdublje izraze saučešća porodici

Isidora Bjelica:
Osećam raspad mozga i tela od slušanja ovog užasa

Rada Manojlović:
Izjavljujem saučešće njenim roditeljima, a najviše njenoj sestri, njoj je sada najteže, verujte mi. Njoj je Tijana bila ceo svet. Svi znaju kolika je ljubav između dve sestre. Ja bih za svoju život dala. Molim vas, njoj mora da se pomogne sada da pokuša ovo da preživi, preteško je. Zna li ovaj koliki je greh počinio da dve sestre razdvoji na ovakav način, a roditeljima da uzme dete. Najstroža kazna. Naš anđeo, naša draga, mila lepotica Tijana neka počiva u miru. Nemam više reči

Emina Jahović:
Moje najdublje saučešće porodici male Tijane. Neka im bog da snagu da izdrže bol koja ih je zadesila. Nadam se da će život monstruma koji ju je svirepo ubio u zatvoru biti teži nego sama smrt

Nataša Bekvalac:
Anđeli neka je čuvaju. Izmislili su milion načina da vreme prođe, a nijedan da se vreme zaustavi. Što se mene tiče, i ne moraju više da rade na tome, ovo baš i nisu neka vremena za zaustavljanje. Anđeli neka čuvaju malu Tijanu

Andrija Milošević:
Ludaci nam ubijaju anđele. Koliko njih ćemo ožaliti
dok kazne ne budu takve da skotovi počnu da strahuju. Suze za Tijanu i saučešće njenoj porodici

Ognjen Amidžić:
Toliko mi je žao Tijane i njene porodice da nemam šta da napišem

Olja Crnogorac:
Plačemo i ja i moja mama. Iskreno i duboko saučešće porodici male Tijane. Monstruma ubiti u najgorim mukama, ali polako seći deo po deo

Nikola Rokvić:
Anđele, počivaj u miru. Vratite smrtnu kaznu!

Irina Radović:
Da li će doći trenutak kad decu ni u školu nećemo puštati, već ćemo ih zaključane držati po kućama? Bolest ozbiljna uzela maha

REAGOVANJA

Zorana Mihajlović,
POTPREDSEDNICA VLADE

Strašno. Šteta je što ne postoji smrtna kazna.

Rasim Ljajić,
LIDER SDPS

Nema reči kojim bih izrazio tugu i nevericu… Svako se potajno nadao da je devojčica živa i da će biti vraćena roditeljima. Ni u najcrnjem scenariju nisam mogao da zamislim da bi mogao da se desi ovako monstruozan zločin.

Zoran Babić,
POSLANIK SNS

– Monstruozan zločin nikog nije ostavio ravnodušnim. Tako nešto zaslužuje smrtnu kaznu. Pogodio me i kao roditelja, čija su deca sličnih godina kao pokojna Tijana.

Miloš Vučević,
GRADONAČELNIK NOVOG SADA

Kao čoveka i roditelja me je pogodila vest o ovom užasnom zločinu. Svaka kazna za to što je taj čovek, ako se tako može nazvati, uradio je blaga i nadam se da će naše nadležne institucije po kratkom postupku odrediti kaznu, u skladu sa našim zakonom.

Borislav Stefanović,
POTPREDSEDNIK DS

To je velika tragedija i zločin nad nevinim detetom. Nadam se da će počinioca stići pravda i da će dobiti maksimalnu kaznu, ako sudski proces to potvrdi.

Aleksandar Antić,
POTPREDSEDNIK SPS

Užasnut sam onim što se dogodilo maloj Tijani. Šokirala me je količina bezdušnosti, teško je poverovati da je neko sposoban da učini tako nešto, ne postoji dovoljno visoka kazna kojom bi mogao da bude kažnjen onaj koji počini takav zločin.

(Kurir)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR