Nećete verovati šta sve izaziva osećaj gladi

0
565
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Da li ste se ikad zapitali zašto nekad možete da jedete ceo dan, a onda imate dan kad uopšte ne osećate glad?

U normalnim uslovima osećamo glad kada smo sagoreli sve što smo uneli i kad nivo šećera i insulina počinju da opadaju. Grelin, hormon povezan sa apetitom, tada daje signal mozgu da smo gladni.

Međutim, u taj proces mogu se umešati najrazličitije stvari. Naučnici su otkrili da moždane ćelije, vitalne za regulisanje apetita, usporavaju svoj rad sa godinama zbog čega dolazi do taloženja masnih naslaga.

Stručnjaci objašnjavaju da je to zbog toga što je našem mozgu potrebno više vremena da shvati da smo siti.

Šta još utiče na osećaj gladi?

Gladni smo kad smo umorni

Ovo se naročito odnosi na žene. Prema istraživanju Univerziteta Kolumbina u SAD, ustanovljeno je da osobe koje imaju manjak sna unose gotovo 300 kalorija dnevno više od onih koji su se dobro naspavali.

Menopauza

Promene u nivou hormona progesterona mogu takođe izazvati osećaj gladi. Ovo se naročito dešava u menopauzi, to jest dve do pet godina pre menopauze.

Tablete protiv alergijske kijavice

Poznato je da ljudi naročito posežu za hranom kad su u depresiji. Antidepresivi utiču na funkciju hipotalamusa, deo mozga koji kontroliše apetit. Na hipotalamus takođe deluju i antihistamini, lekovi protiv alergija.

Vesti iz ekonomije

Interesantno je da, kad slušamo vesti o lošem ekonomskom stanju, dobijamo veću želju za hranom. Kada slušamo o tome kako su teška vremna, u nama se budi instinkt za preživljavanjem.

Osećaj krivice

Pojeli biste još jedno parče torte? Onda bar uživajte u tome. Jer, naučnici su otkrili da, kada imamo osećaj krivice zbog nekog prijatnog iskustva, sam taj osećaj postaje prijatan, tako da počinjemo da se vrtimo u začaranom krugu.

Mobilni telefoni

Plavičasta svetlost koju emituju ovi aparati može biti uzrok većem apetitu. Izloženost ovom svetlu povećava nivo gladi na nekoliko sati, čak iako ste upravo jeli. Jedno od mogućih objašnjenja je da plavo svetlo noću zbunjuje naš biološki časovnik. Prirodno svetlo čine različite boje, uključujući i plavu, a to je ona vrsta svetlosti koja šalje najjače signale mozgu kada treba da ga obavesti da li je dan ili noć.

Izvor: Blic žena / Pravda

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR