Pogledajte gde se u Srbiji živi najbolje, a gde najgore

0
741
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Ukoliko se kao kriterijum postavi ‘puko preživljavanje’, najpovoljniji grad za život u Srbiji je – Smederevo. Međutim, po nekim drugim, možda i važnijim kriterijumima, jedan drugi grad se nalazi na vrhu lestvice.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović rekao je da je Smederevo najpovoljnije za život ako se posmatra odnos nove minimalne potrošačke korpe i neto zarade, a da Beograd zauzima prvo mesto ako nije reč samo o „pukom preživljavanju”.

– Prosečno domaćinstvo u Srbiji na hranu i komunalije izdvaja više od polovine raspoloživih sredstava za život, tačnije 55 odsto – kaže on i dodaje da tu nisu uključeni odeća, obuća, transport, komunikacije, dok se, napominje, za rekreaciju i kulturu, odnosno obrazovanje izdvaja tek nešto više od pet odsto raspoloživih sredstava.

Prema njegovim rečima, mora da se zna i da prihode u Srbiji čine plate sa 42 odsto i penzije sa 30 odsto, te da je u prvom kvartalu 2014. godine prosečno domaćinsvo imalo na raspolaganju 56.000 dinara. Za taj su period ukupna raspoloživa sredstva prosečnog domaćinstva u Srbiji bila najviša u Beogradu – oko 68.700 dinara, Vojvodini, koja je uvek negde oko proseka – 56.300, južnoj i istočnoj Srbiji – 52.000, dok su najmanja bila u Šumadiji i zapadnoj Srbiji – ispod 50.000.

– Ako govorimo o tome da su zarade osnovni izvor prihoda, onda je uvek interesantno napraviti paralelu sa potrošnjom koju merimo kroz minimalnu potrošačku korpu i zaradu. Prema tom količniku, možda je iznenađenje, ali najbolji grad za život je Smederevo – kaže Vukmirović.

Prema njegovim rečima, na drugom mestu je Novi Sad, a slede Pančevo, Beograd, Šabac, Užice, dok poslednja tri mesta zauzimaju Niš, Leskovac i Valjevo.

Vukmirović objašnjava i da je kod ovog načina rangiranja karakteristično da se govori o gradovima koji su najjednostavniji za život u smislu da se osnovne životne potrebe najlakše namiruju.

Međutim, prema kvalitetu života, na prvom mestu u Srbiji je Beograd, na drugom Novi Sad, pa slede Kragujevac, Užice, Niš, Valjevo, koje je svakako neobičan primer.

Naime, Valjevo, koje je bilo poslednje u rangiranju kad je reč samo o pukom preživljavanju na visokom je šestom mestu po ukupnom kvalitetu života, a Smederevo u kojem je najpovoljniji odnos plate i korpe, po ukupnom je kvalitetu života tek na 16. mestu, objašnjava Vukmirović.

Jedino je Leskovac „zakucan za dno“‘, kaže on, a sve to navodi na zaključak da se u velikim gradovima ipak bolje živi bez obzira što možemo da govorimo i o vremenu koje provodimo u prevozu, dodatnim troškovima, skupljim komunalijama, namirnicama…

(Dnevno/Agencije)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR