„Ruski hakeri izvršili najveću krađu podataka u istoriji interneta“

0
NextWEB hosting

Grupa ruskih hakera izvela je najveću virtuelnu krađu podataka u istoriji i došla je u posed 1,2 milijarde korisničkih imena i šifri vezanih za više od pola milijarde imejl adresa, stoji u izveštaju američke firme za internet bezbednost.

Američka firma za bezbednost na internetu „Hold sikjuriti“ objavila je da su podaci ukradeni sa 420.000 sajtova među kojima ima i onih koji pripadaju „liderima u skoro svakoj privrednoj grani na svetu“, piše BBC.

U izveštaju „Holda“, koji navodi da je u pitanju najveća krađa podataka ikada zabeležena, ne navode se imena napadnutih kompanija, niti se govori o tome koji korisnici bi trebalo da obrate pažnju na svoje šifre.

„Meta nisu bile samo velike kompanije, napadani su bukvalno svi sajtovi koje su žrtve posećivale. Sa stotinama hiljada napadnutih sajtova, lista uključuje i svetske lidere, ali i veliki broj malih i ličnih sajtova“, navedeno je u izveštaju.

Grupa ruskih hakera je prvo na crnom tržištu došla do baza podataka, koje je zatim iskoristila za napade na imejl provajdere, društvene mreže i brojne sajtove kako bi se slao spam i širio malver, koji im je zatim pomogao u napadu.

List „Njujork tajms“, koji je prvi objavio priču, proverio je navode američke kompanije kod nezavisnog eksperta za bezbednost i dobio potvrdu autentičnosti.

„Ekspert, koji ne sme o tome da govori javno, rekao je da su neke velike kompanije svesne da su ukradeni podaci iz njhovih baza. Hold sikjuriti neće imenovati žrtve, pozivajući se na ugovore o poverljivosti“, navodi list.

Inače, „Volstrit džornal“ je objavio da je „Hold sikjuriti“ nameravao da naplati svoja saznanja i da je kompanija želela da po ceni od 120 dolara mesečno omogući kompanijama da saznaju da li su napadnute, ali i da imaju svojevrsni „alarm za krađu podataka“.

Nešto kasnije, ta ponuda je uklonjena sa sajta „Holda“, firme koja je poznata i po tome što je nedavno otkrila krađu podataka iz trgovinskog lanca „Target“.

Izvor: B92 / Pravda

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

16 − 14 =