Žena koja je lečila srpske ranjenike: Čakšire su krvave i rasečene, ali šta mari…

0
NextWEB hosting

O Srbima i njihovim delima za vreme Prvog svetskog rata svedočili su i stranci – vojnici,novinari,lekari… Svi oni govorili su o pustoši koju je rat ostavio za sobom,ali i hrabrosti i upornosti naroda koji ‘nije hteo da nestane’. Evo šta je o Srbima zapisala jedna predstavnica Crvenog krsta.

Cerska bitka, prva pobeda saveznika u Velikom ratu, iako veličanstvena, za sobom je ostavila pustoš. Prostor između Cera i reke Jadar bio je, po svedočenju onovremenih novinara, samo jedna velika grobnica.

Onima koji su imali sreću da budu ranjeni i prežive, prvu pomoć uputile su jedinice međunarodnog Crvenog krsta. A evo šta su oni o srpskim ranjenicima zapisali.

„Stižu ranjenici. Donose ih u nosilima i spuštaju pored nas. Niko ne jeca – sve oči se sijaju, čak i one koje se skoro sklapaju od umora, jer sva srca su puna ponosa i zahvalnosti… Čakšire su krvave i rasečene, ali šta mari. Košulje su raskopčane i koporani skinuti, ali ko bi zbog toga zamerio? Stotine ruku spremnih da pomognu pružaju se da okrepe one što dolaze, da im pruže osvežavajuće piće.” – Katarina Klara Šturcenger, predstavnica švajcarskog Crvenog krsta

(Dnevno/Politika)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

four × two =