10 stvari koje možda niste znali o Brusu Liju

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

Autor: mondo.rs

Bio je umetnik, borac, filmska zvezda i kulturna ikona, supermen koji je pobedio tešku povredu i postao uspešan u svemu što je zamislio. Prvi kineski superstar. Ovo su samo neke od priča o izuzetnom čoveku, koje vas mogu iznenaditi.

Poslali ga u Ameriku kako bi ga sklonili od trijade

Tokom pedesetih, Li je rastao na ulicama Hong Konga, na kojima su vladali kriminal i razbojništvo. Mali Li je bio član bande koja se zvala „Tigrovi raskršća“, čije su članove često napadali i tukli. Trinaestogodišnji Li se jednog dana kući vratio sa masnicom na oku i momentalno zatražio od roditelja da ga upišu na časove karatea. Ubrzo je dobio i mentora legendu kung fu-a, učitelja Jip Mana. Skoro sve što je naučio od njega, koristio je u uličnim borbama. U to vreme, Li je bio klinac i nije mnogo razmišljao o svojim postupcima, što će ga i dovesti do situacije da prebije sina važnog člana ozloglašenih trijada. Nemajući kud, roditelji ga šalju čak na drugi kontinet kako bi mu spasili život.

Brus LiFoto: YouTube

Brus Li je bio prvak u plesu ča-ča-ča

Tokom boravka u Hong Kongu, Li nije „pokupio“ samo dobre borilačke poteze, već i se istakao i kao odličan plesač. Pre nego što je počeo da trenira kung fu, išao je na časove plesa, kako bi impresionirao jednu devojku. Ubrzo je shvatio da mu je ples dosta pomogao tokom borbi, jer je imao odličan „rad“ nogu, ali je i uspevao da održi ravnotežu bolje nego njegovi suparnici.

Kada je postao punoletan, prijavio se na takmičenje i osvojio prvo mesto u plesu ča- ča -ča. Kada je stigao u Ameriku, počeo je da drži časove plesa bogatim Amerikancima.

Kung fu je za sve narode i narodnosti

Kada se malo odomaćio u Americi, počinje da drži časove kung fu-a u Kaliforniji. Do tog trenutka, kung fu je bio dobro čuvana tajna Kineza. Brus je smatrao da je tako nešto besmisleno i verovao je da znanje koje će podeliti sa drugima, neće značiti da će skrnaviti tradiciju i da će drugi kung fu koristiti da bi povredili druge.

„Ako neko želi da povređuje druge, sumnjam da bi to radio kung fu-om“, umeo je da govori Li.

Upravo zbog toga, njegovi prvi polaznici bili su i „crni“ i „beli“ studenti. Ipak, kineska zajednica u tom kraju bila je strah i trepet i želela je nekako da nauči pameti novopridošlicu koja želi da podeli „njihovu tajnu“ sa ostatkom sveta.

Tokom jednog treninga, u salu je upao „vođa Kineza“ Vong Džek Men i izazvao Brusa na borbu. Dogovor je bio da ukoliko Brus izgubi, može da podučava samo Kineze.

Sama tuča nije zabeležena, video ne postoji, ali mnogi kažu da je sve trajalo nekoliko minuta. Na kraju je Vong Džek Men shvatio da tu bitku neće dobiti i krenuo da beži. Kada ga je uhvatio, Li ga  je tukao dok se ovaj nije potpuno predao.

Od tada, Lija niko nije više izazvao na borbu, a on je nastavio da podučava sve mlade ljude kung fu-om.

brus 4.jpgFoto: YouTube

Povreda kičme? Ma, nije to ništa

Sedamdesetih godina, Brus Li je zadobio tako ozbiljnu povredu, da su mnogi mislili da se nikada neće vratiti u „borbu“.

Njegovo vežbanje bilo je teško i opasno. Iako se on držao „svog plana“ i svih mera predustrožnosti, jednog jutra odlučio je da ne zagreje mišiće pre treninga. Radio je vežbu za leđa i tom prilikom osetio jak bol. Ubrzo je završio u bolnici gde su otkrili da je povredio kičmu.
Doktor mu je rekao da nikada više neće moći da vežba kung fu ili bar ne tako često i posvećeno. Li je proveo šest meseci pokušavajući da poboljša i sredi problem koji je imao sa kičmom. I uspeo je!

Na kraju je bukvalno išetao iz bolnice, brži i jači nego što je bio pre povrede.

Mnogi njegovi učenici bili su slavni

Iako je dobio nekoliko manjih uloga u američkim televizijskim emisijama i filmovima, poput „The Green Hornet“, često se susretao sa rasizmom. Većina producenata nije želela da azijat igra glavnu ulogu. Uprkos tome, Li je uspeo da privuče pažnju poznatih ljudi kojima nije bila bitna njegova boja kože. Stiv Mekvin, Džo Luis, Čak Noris i mnogi drugi bili su njegovi prijatelji i učenici.

Neke od njih je pokušao da obeshrabri, pa je podigao cenu časa na 250 dolara. On nije želeo da se stekne predstava da kung fu master možeš da postaneš nakon nekoliko časova. Ipak, što je cena bila viša, više se njih prijavljivalo. Jednom je čak putovao do Švajcarske kako bi dao privatan čas Romanu Polanskom.

Slučajno je pretukao Džekija Čena

Tada mladi kineski glumac, Džeki Čen, igrao je u filmovima sa Brusom. Tokom snimanja, dobio je i „lepe“ batine od svog kolege.

Snimao je „Enter The Dragon“, kada je Brusa napao otpozadi. U trenutku, Čen je dobio jak udarac u lice. Pošto je Džeki Čen, izgleda nije sazdan od čega smo i mi, prošao je sa „malecnim“ povredama. Čak se i smejao i bio srećan jer je uspeo da upozna svog idola.

brus 3.jpgFoto: YouTube

Zli Holivud „ukrao“ njegovu ideju

Pokušavajući da nađe posao na televiziji i filmu, često je producentima govorio svoje ideje za neke projekte.
Na jednom kastingu ispričao je kako bi super bilo kada bi se snimio šou o kineskom borcu, koji po Starom zapadu kung fu-oom rešava probleme. Nažalost, odbili su ga, jer nisu verovali da će emisija dobro proći sa glavnim likom koji je „previše Kinez“. Ipak, nakon nekoliko godina, neki su pomislili da je ideja ipak dobra i „rodila“ se televizijska serija „Kung Fu“.
Naravno, Brus Li nije dobio nikakve zasluge za ovaj šou, niti je dobio neki novac. Prema producentima iz „Warner Brothersa“, „Kung fu“ nije bila Brusova ideja, već je u pitanju slučajnost da je producent koji je radio kasting tog dana, došao na istu ideju kao i Li.

Bio je prebrz za kamere
Teško je pisati o Brusu Liju, bez insinuacija da je čovek možda došao sa druge planete ili neke daleke budućnosti.
E sad, šalu na stranu, čovek je toliko brzo demonstrirao svoje poteze, da su mnogi govorili da su njegovi udarci oku neuhvatljivi.
Kada je dobio ulogu u „The Green Hornet“ iz 1966. godine, kamerman se često bunio kako kamera ne može lepo da zabeleži njegove poteze.
Zbog toga, Brus je morao da uspori. A demonstraciju te brzine možete videti u ovom videu na 1.40.

Da li verujete?! Bio je jači od Čaka Norisa!
Legenda kaže da je Čak Noris nepobediv. On je u mnogim intervjuima ostajao misteriozan kada bi mu postavili pitanje „ko bi pobedio u Noris-Li tuči“.
Ipak, jednom je (samo jednom!) odgovorio da bi Brus Li mogao da ga prebije. Nažalost, demonstraciju ove rečenice nikada nismo uspeli da vidimo.
Žanr Brusa Lija
Iako je glavnu ulogu imao samo u pet filmova, nakon njegove smrti 1973. godine, rodio se novi filmski žanr: kunf fu filmovi ili „Bruce-ploitation“ žanr. Na kraju je snimljeno 168 filmova ovog tipa. Brus je bio, a i još uvek je popularan, pa su producenti shvatili da sve što bude sa njegovim imenom, lepo će se prodavati. I tako je krenulo…

Pošto film „Game of Death“ nije završen, a Brus je umro, filmadžije su došle na ideju da iskoriste neke snimke i fotografije na kojima je ovaj legendarni glumac i završe film. Toliko daleko su išli, da ih nije bilo sramota i da iskoriste fotografije sa njegove sahrane.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR