Analitičar Instituta za tržišna istraživanja: Dinar pada jer je precenjen

0
623
NextWEB hosting
NextWEB hosting

– Vrednost dinara prema evru ima silaznu putanju i više je rezultat njegove precenjenosti i počiva više na psihološkim pretpostavkama nego na realnim ekonomskim – ocenio je juče analitičar Instituta za tržišna istraživanja – IZIT Saša Đogović.

On smatra da se to odnosi pre svega na stepen poverenja investitora, posebno onih spekulativnih, u ekonomsku politiku Vlade i njenu sposobnost da sprovede fiskalnu konsolidaciju.

– Pošto konkretnih rezultata nema, a istovremeno se zaoštrava sukob Rusije i Ukrajine, koji takođe uslovljava bežanje kapitala s evropskog tržišta, pa i sa srpskog, i vrednost dinara opada jer nema jak oslonac u domaćoj privredi – istakao je Đogović.

On je dodao da NBS zbog toga izbacuje evro na tržište, ali da time ne rešava strukturne probleme u privredi, već samo stvara priliku da se pokrenu reforme. Podsetivši na to da je u julu evro vredeo 116,77 dinara, Đogović je istakao da to znači da je domaća valuta deprecirala 0,8 odsto nominalno, ili 0,9 realno, u odnosu na pre mesec dana. Na godišnjem nivou, dinar je opao 0,9 nominalno, ili 0,1 odsto realno. Tendencije deprecijacije su se nastavile i u avgustu.

– Država emituje vrednosne papire da bi privukla potencijalne investitore, a tako prikupljen novac služi za popunjavanje budžetskih praznina i tekuću potrošnju, pa se tako povećava i tražnja za dinarom, što deluje stabilizujuće – zaključio je Đogovoć.

Izvor: Dnevnik, pravda

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR