GRAD BEOGRAD: Dom zdravlja Grocka dobio automobil

0
1092
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, gradski menadžer Goran Vesić i pomoćnici gradonačelnika Borko Milosavljević i Irena Vujović uručili su danas na svečanosti u Starom dvoru ključeve službenih automobila koji nisu prodati na javnom nadmetanju za prodaju službenih vozila u svojini grada. Po jedan ključ od ukupno 170 vozila simbolično je uručen prisutnim predstavnicima 43 ustanove i preduzeća u Beogradu, kao i opštinama u Srbiji koje su bile pogođene majskim poplavama, dok su ostala vozila rashodovana.

dzgrocka

Gradonačelnik Siniša Mali je rekao da je danas ispunjeno obećanje dato pre nekoliko meseci, da će kao odgovorna vlast voditi računa o novcu Beograđana.

– Ponosan sam što danas više od stotinu vozila dajemo u humanitarne svrhe. Pre nekoliko meseci smo dali obećanje da ćemo biti drugačija gradska vlast i da ćemo biti mnogo odgovorniji prema novcu građana Beograda. Tada smo zbog teške finansijske situacije krenuli u mere štednje i ukinuli advokatske, marketing i PR usluge. Jedna od mera štednje bila je i konsolidacija i racionalizacija voznog parka. Utvrdili smo da u voznom parku Grada Beograda i javnih komunalnih preduzeća ima 908 vozila, a 263 vozila smo ponudili na prodaju. Prihodi od te prodaje, koja je bila u junu, namenjeni su u humanitarne svrhe, za one kojima je pomoć najpotrebnija nakon majskih poplava. Za preostala vozila smo rekli da ćemo ih dati u humanitarne svrhe. Danas to obećanje ispunjavamo i vozila koja na licitaciji nismo prodali dajemo onima kojma su najpotrebnija. To su ustanove socijalne zaštite, vrtići, škole, biblioteke, hitna pomoć, gerontološki centri, druge institucije od šireg društvenog značaja, kao i institucije koje brinu o našoj bezbednosti – naveo je Siniša Mali i dodao da osim gradskih ustanova nisu zaboravljene ni opštine koje su takođe bile ugrožene majskim poplavama, kao što su Koceljeva, Krupanj, Ub, Priboj.

– Oni su takođe dobili automobile za neke od svojih ustanova. Umesto da se gradski službenici voze 24 časa bez ikakve kontrole, kao što je nekada bilo, tim kolima će se služiti oni kojima su najpotrebnija. Gradska uprava će tako uštedeti 108 miliona dinara na godišnjem nivou za troškove održavanja, registracije, gorivo – rekao je gradonačelnik Siniša Mali i poželeo sreću i uspeh onima koji će ta vozila koristiti.

Vozila su donirana opštini Obrenovac i to za Dom zdravlja,  RTV MAG, Osnovnu školu „Ljubomir Aćimović”, Biblioteku „Vlada Aksentijević”, Osnovnu školu  „Grabovac” , JKP „Vodovod”,  OŠ „Draževac”, OŠ  „Jovan Jovanović Zmaj”.

Ustanove socijalne i zdravstvene zaštite koje su dobile automobile su domovi zdravlja u Barajevu, Sopotu, Novom Beogradu, Mladenovcu, Lazarevcu, Voždovcu, Zvezdari, Paliluli, Grockoj, zatim Gradski centar za hitnu medicinsku pomoć, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, Zavod za gerontologiju, Gradski zavod za kožne i venerične bolesti, Gerontološki centar, Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine, Udruženje slepih i slabovidih Srbije „Beli štap”, Gradski centar za socijalni rad.

Kao što je i obećano, preostala vozila nisu data samo beogradskim ustanovama već i onim širom Srbije, i to opštini Krupanj za Dom zdravlja, Dom za stare, JKP „Put”, JKP „1. maj” i Dom kulture, zatim Svilajncu, Ubu, Bajinoj Bašti, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Koceljevi, Lučanima, Kučevu, Priboju i Prokuplju.

Jedan deo vozila doniran je institucijama koje se bave bezbednošću odnosno Upravi za vanredne situacije u Beogradu, Komunalnoj policiji, Policijskoj upravi za grad Beograd.

Grad Beograd stavio je krajem maja na javno nadmetanje 263 službena automobila u vlasništvu Gradske uprave i javnih gradskih preduzeća, od čega su na javnom nadmetanju prodata 54 automobila. Time je prihodovano 11,5 miliona dinara i ta sredstva su namenjena prevashodno za ugrožene od poplava.

Stručna komisija koja je formirana imala je zadatak da prema listi prioriteta i preciznim kriterijumima predloži kome će biti data preostala vozila, a prvenstvo u odabiru vozila sa liste imale su ustanove socijalne i dečje zaštite, zdravstvene zaštite, obrazovne institucije.

IZVOR:beoinfo

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR