IZLOŽBA dečijih radova sa temom “Jezik i pismenost”u Rančićevoj kući

0
785
NextWEB hosting
NextWEB hosting

U ponedeljak 29. septembra u 12 časova, u Rančićevoj kući otvorena je izložba sa temom “Jezik i pismenost”, posvećena Danima evropske kulturne baštine i – deci.
Izložba se sastoji od likovnih radova i oslikanih transparenata sa najlepšim rečima srpskog jezika učenika prvih i drugih razreda OŠ „Ilija Garašanin “ u Grockoj i područnih odeljenja u Zaklopači i Brestoviku, kao i kaligrafskih i likovnih radova nešto starijih učenika OŠ „Ivo Lola Ribar“ u Begaljici. Nekadašnji učenici škole u Begaljici, sada gimnazijalci, predstavili su značaj ovogodišnje manifestacije traktatima o jeziku istaknutih domaćih autora, po izboru predmetnih profesora književnosti OŠ „Ivo Lola Ribar“ Jasmine Srdanović i Branke Alimpić.
Prisutne učenike pozdravili su, uz urednicu programa Centra za kulturu Grocka, i direktori osnovnih škola u Begaljici i Grockoj, Gordana Marković i Dragan Gojković.

Izložbu je danas posetilo puno dece, učenika navedenih osnovnih škola. Prvi su pristigli najmlađi autori – đaci prvaci sa svojim učiteljicama Dušicom Čaglić, Jagodom Jovanović i Ljliljanom Bošković. Mnogi među njima su po prvi put u Centru za kulturu Grocka, tako da je ova prilika bila ujedno i upoznavanje, i početak budućeg druženja sa ustanovom kulture i Rančićevom kućom.
Priredbi su prisustvovali i već redovni gosti Centra, učenici drugih razreda škole u Grockoj sa svojim učiteljicama Tanjom Radivojević, Ljiljanom Petković, Anelom Babić i Jelenom Nikolić-Bećagović. Među prisutnima bili su i predmetni nastavnici iz obe škole, kao i Živadin Mitrić, član veća za obrazovanje GO Grocka, i sam nekadašnji prosvetni radnik.
Centar za kulturu se u manifestaciju „Dani evropske baštine“ uključio edukativnim programom za decu osnovnoškolskog uzrasta, koja su najosetljivija grupa korisnika kulturnih sadržaja na teritoriji opštine Grocka.

Ovogodišnju manifestaciju „Dani evropske kulturne baštine“ sa temom „Jezik i pismenost“, na teritoriji opštine Grocka obeležila je saradnja navedenih osnovnih škola i Centra za kulturu Grocka. Pored dečije izložbe, Centar za kulturu Grocka je u saradnji sa osnovnim školama u Grockoj i Begaljici u okviru programa “Linija kulture” priredio učenicima posetu Narodnoj biblioteci, Hramu Sv. Save i Narodnom muzeju. Učenici su u ustanovama kulture imali stručno vođenje i dragocenu priliku da pogledaju izložbu grafika i skulptura čuvenog vajara Henrija Mura.

Osnovne škole su u svim naseljima na teritoriji opštine Grocka za svoje učenike i njihove roditelje priredile bogat program tokom trajanja manifestacije, koji se sastojao od radionica, priredbi, tematskih izložbi u cilju predstavljanja bogatstva srpskog jezika i značaja znanja i pismenosti.

Manifestacija “Dani evropske kulturne” baštine obeležava se u Grockoj već niz godina, međutim, saradnja ove vrste sa Centrom za kulturu Grocka obogatila je i školske programe, ali i program Centra.

Zorica Atić, urednica programa

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR