JOŠ UVEK IMA LJUBITELJA: Englez koji obožava “Jugića”

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

Autor: mondo.rs

Neko mora da brine o njima, inače će nestati zauvek, tako Britanac iz Ipstonsa Fil Dast objašnjava svoje pasionirano skupljanje Zastavinog Juga.

Fascinacija našim “Yugom” profesora Fila Dasta (42) potiče iz vremena kada je na eBay-u počeo da traži automobil koji bi kupio sinu koji je tek naučio da vozi

“Kupio sam “Yugo” i od tada još tri komada”, priča Dast i dodaje da je 2010. osnovao i klub vlasnika Zastavinih automobila i “Jugića”, čiji je moto “Neko mora da vodi računa o ovim automobilima, inače će nestati“.

“Koliko mi je poznato u Velikoj Britaniji ima svega 25 “Yuga” u voznom stanju”, navodi on.

“Moj poslednji “Yugo” stajao je garaži jedne žene 28 godina. Kupio sam ga za 150 funti (190 evra), očistio ga, oprao i opravio. Onda sam ga prvi put provozao posle 28 godina”, hvali se Dast novinaru “Vol Strit Džurnala” (The Wall Street Journal)

Podseća da je “Yugo” u Britaniji i SAD bio predmet opšte “sprdnje”, da se kao takav pojavljuje i u filmovima, pa i u “Ko je ubio Monu” sa Deni de Vitom i u spotu Metalike.

Sa automobilske scene SAD i Velike Britanije nestao je 1992. godine, kada je i izbio rat u bivšoj Jugoslaviji, kaže Dast i “neznalicama” objašnjava da je “Z” znak Zastave iz Kragujevca koja je proizvodila “Jugića”. “Ta fabrika ne postoji od 2008. godine”, navodi on.

Dast “ne da senka da padne” na ovo jugoslovensko čedo i napominje da je od svih automobila koji su se u to vreme proizvodili u Istočnoj Evropi “Yugo” uvek smatran za najbolji.

Podsetite se scene iz filma u kojem Brus Vilis i Samjuel Džekson koriste “jugo”

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

5 − three =