NextWEB Hosting i izrada web sajt
NextWEB hosting
Pogledajte šta je Džordž Buš pitao par minuta pre napada na kule...

Pogledajte šta je Džordž Buš pitao par minuta pre napada na kule bliznakinje!

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

Samo 30 minuta pre nego što je od svog osoblja saznao o zabijanju prvog aviona u Svetski trgovinski centar, Buš je čitao novine. Prišao mu je zamenik direktora CIA Majkl Morel, a Buš ga je upitao: “Ima li nečeg zanimljivog danas?“

AMERIKA – CIA je javnosti otvorila deo tajnih dosijea u kojima se mogu pronaći mnoge pikanterije kojima su se obaveštajci bavili.

Među njima se u obaveštajnim dokumentima, nalazi i onaj pod nazivom „11. septembar 2001.: Uz predsednika“, koji opisuje kako je izgledao radni dan Džordža V. Buša tog kobnog datuma.Samo 30 minuta pre nego što je od svog osoblja saznao o zabijanju prvog aviona u Svetski trgovinski centar, Buš je čitao novine. Prišao mu je zamenik direktora CIA Majkl Morel, a Buš ga je upitao: “Ima li nečeg zanimljivog danas?“

Buš i osoblje su tada bili na službenom putu. Nalazili su se u jednom hotelu na Floridi. Predsednik je osoblje ispitivao jesu li lepo spavali i jesu li čuli talase s plaže. Samo nekoliko minuta kasnije usledili su događaji koji će taj dan učiniti najtragičnijim u Bušovom mandatu, ali i u novijoj američkoj istoriji – prenosi dnevnik.hr.

U trenucima dok je prvi neboder Svetskog trgovinskog centra gore, predsednik se vozio prema osnovnoj školi Buker u Sarasoti. Tada ga je pozvao sekretar Bele kuće i saopštio mu vest.

“Buš se okrenuo prema meni i pitao: “Majkl, znaš li nešto o tome?“ Rekao sam mu ne i dodao da se nadam da je reč o nesrećnom slučaju, a ne o terorizmu“, prepričava Morel.

Dok je Buš sedeo u razredu sa prvačićima, prišao mu je Morel i saopštio mu vest o drugom napadu. Sada je postalo jasno da su SAD napali teroristi. Bušovo lice se, piše u izveštaju Morel, zamrzlo.“Tiho je buljio u prazan prostor pet minuta, bio je to neprijatan osećaj“, kazao je Morel.

Potom je cela svita krenula prema predsedničkom avionu kojeg su pomno pretražili u strahu da je i on meta napada. Tokom leta prema Luizijani svi su bili zabrinuti i u šoku. Predsednik je bio čvrst, tvrdi Morel.

„Pitao me ko je to mogao da učini. Odgovorio sam mu da iza napada najverovatnije stoji Osama bin Laden i Al-Kaida“, naveo je Morel.
Snimak napada na kule bliznakinja snimljen iz svemira:

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR