Proslavi Rođenja Svete Bogorodice u Manastiru Rajinovac prisustvuje Njegova svetost Patrijarh Srpski gospodin Irinej

0
940
NextWEB hosting
NextWEB hosting

U manastiru Rajinovac u Begaljici proslavlja se verski praznik Rođenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Mala Gospojina, kome je manastirska crkva posvećena.

U subotu 20. septembra u 17 časova otpočinje bdenije kome prisustvuju Njegova svetost Patrijarh Srpski gospodin Irinej i Preosvećeni Episkop gospodin Kalistrat gornjo-altajske eparhije Ruske pravoslavne crkve. U produžetku bdenija sledi Sveta Tajna Jeleosvećenja i „Trpeza ljubavi“ – večera i posluženje za prisutne. Molitvenom sećanju prisustvuju i predstavnici GO Grocka, a visoko sveštenstvo će prenoćiti u manastiru Rajinovac kako bi u nedelju 21. septembra prisustvovalo Svetoj liturgiji i proslavi manastirske slave, Rođenju Presvete Bogorodice.

Na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u manastiru Rajinovac u nedelju u 9 časova načalstvuje Njegova svetost Patrijarh Srpski gospodin Irinej, uz sasluženje gosta, Preosvećenog Episkopa Ruske pravoslavne crkve gospodina Kalistrata, oca Pavla iz manastira Ostrog, kao i monaštva i sveštenstva iz svih krajeva Srbije, Bosne i Crne Gore.

Svetoj liturgiji prisutvovaće brojni vernici i građanstvo, celokupno rukovodstvo GO Grocka, estradna zvezda Svetlana Ceca Ražnatović čiji je duhovnik otac Stefan iz manastira Rajinovac, i mnogi drugi gosti.

Nakon odsluženja Svete arhijerejske liturgije sledi trokraki ophod oko hrama i svečano rezanje slavskog kolača.

Od 10 časova biće predstavljen prigodan kulturno-umetnički program u kome učestvuju OŠ „Ivo Lola Ribar“ i PU „Lane“ sa predškolskom grupom  „Deca su ukras sveta“  iz Begaljice, vokalna solistkinja Aleksandra Dabić muzičkim numerama i kulturno-umetnička društva Boleč i Leštane spletom kola i igara. Udruženje „Žene Begaljice“ je za ovu svečanu priliku posetiocima pripremilo bogato posluženje iz domena tradicionalne srpske kuhinje, a biće priređena i tradicionalna manastirska trpeza za zvanice.

Manastir Rajinovac u Begaljici, ženski manastir sa stalno prisutnim monahinjama, u narodu je poznat po lekovitom izvoru koji protiče ispod Crkve Rođenja Presvete Bogorodice, i posebno po čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Rajinovačke kojoj se upućuju molitve za dobijanje potomstva.

 

tekst: Zorica Atić

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR