UMALO OBORIO REKORD: Pijani Leskovčanin minulog vikenda, vozio sa 4,24 promila!

0
NextWEB hosting

Pijani Leskovčanin minulog vikenda ugrozio živote mnogih ljudi. „Popio“ kaznu od 14 poena, 120.000 dinara i 10 meseci zabrane vožnje. Dosadašnji rekord 5,5 promila

SREDOVEČNI Leskovčanin postao jedan od pijanih „rekordera“ za volanom. Prilikom saobraćajne kontrole u Nišu ovom pedesetpetogodišnjaku policija je izmerila 4,24 promila alkohola u krvi!

Kako je „Novostima“ potvrđeno u PU u gradu na Nišavi, tokom redovne kontrole, u subotu posle ponoći u Ulici Dušana Popovića zaustavljen je automobil „ševrolet aveo“, niške registracije. Policajac je posumnjao da je vozač pijan, pa je sprovedeno alkotestiranje ručnim alkometrom, koje je pokazalo stepen potpune alkoholisanosti.

– Pijani vozač zadržan je na trežnjenju do 12 sati, nakon čega je sproveden Prekršajnom sudu koji ga je kaznio sa 14 poena, 120.000 dinara i 10 meseci zabrane vožnje – kažu u policiji.

Pripadnici Saobraćajne policije isključili su iz saobraćaja još četiri vozača koji su imali više od dva promila. U akciji pojačane kontrole saobraćaja minulog vikenda još pet vozača imalo je više od 1,2 promila, pa su zadržani zbog trežnjenja. U niškoj policiji su saopštili da su zbog vožnje pod dejstvom alkohola isključeno je ukupno 27 vozača.

Inače, apsolutni rekord zvaničnog pijansta za volanom drži jedan tridesetosmogodišnji Nišlija. Polovinom novembra prošle godine pripadnici niške saobraćajne policije bili su zaprepašćeni kada su u večernjim satima, prilikom kontrole tog vozača, pogledali alkotest, na kome se očitavalo 5,5 promila alkohola u krvi!

ZASEDASAOBRAĆAJNA policija u Nišu, između ostalog, praktikuje da kontroliše vozače tako što pripremi „zasedu“ u centru grada. Postavljenim čunjevima u Voždovoj ulici kanališu promet saobraćaja i onda zaustavljaju vozila.

Nišlija je upravljao „fijatom“ sa ovom smrtonosnom dozom alkohola, a svoje pijanstvo je saobraćajcima opravdao – pečenjem rakije.

Nekao je uspeo da im pojasni da je morao da se lično uveri u kvalitet svog proizvoda iz kazana, pa je ispijao i „prvenac“, koji ima jačinu i preko 30 gradi. A samo je čudom ostao u životu, jer je već količina od preko 4,5 promila alkohola u krvi – smrtonosna.

Prema tvrdnjama stručnjaka, takvo pijanstvo dovodi do alkoholne kome, čak i do smrti. Doduše, postoje ljudi koji su otporniji, pa su u stanju da podnesu i više od toga. Ovaj vozač je, srećom, bio jedan od takvih.

A sa smrtonosnom dozom u venama ipak nije „uspeo“ da obori rekord jednog sugrađanina, starog oko 60 godina, koji je oktobra 2010. lakše povređen na pešačkom prelazu u Voždovoj ulici u centru grada, a koji je imao u krvi rekordnih 6,27 promila alkohola!

RIGOROZNO

* PO novom Zakonu o prekršajima, od 1. marta, vozači koji upravljaju vozilom sa više od 1,2 promila alkohola u krvi, nakon trežnjenja upućuju se sudiji za prekršaje.

* UKOLIKO budu kažnjeni zatvorskom kaznom, odmah se upućuju na izdržavanje kazne.

Polovinom marta ove godine, niška policija privela je dvojicu pijanih vozača, koji spadaju u kategoriju onih sa najvišim procentom alkohola u krvi, od kojih je jedan već sproveden u KPZ.

Policija je tada privela je V. Ž. (25) iz okoline Svrljiga, koji je vozio „audi“, bez dokumentacije, sa 3,35 promila alkohola u krvi. On je odmah poslat u zatvor od 40 dana, na osnovu kazne sudije za prekršaje. Osim njega, policija je zatekla i Nišliju D. S. (41) sa 3,09 promila alkohola u krvi tokom vožnje.

– U prvim osam meseci ove godne zatečeno je 1.460 vozača pod uticajem alkohola – kažu u niškoj policiji. – A samo u avgustu je uhvaćeno 226 onih koji su pijani upravljali vozilom.

Ovakvim svakodnevnim rigoroznim kontrolama alkoholisanosti vozača smanjen je broj saobraćajnih nezgoda. Od početka godine do sada zabeleženo je 360 nezgoda, dok je lane za prvih osam bilo 408 udesa.

Prosek godina vozača koji pijani sedaju za volan je 30, ali policija neretko zatiče i ljude starije od 60 godina da voze u alkoholisanom stanju.

M. Ristović novosti.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

thirteen + twenty =