ZVUČI NEVEROVATNO-BAMBI NAPAST: Meštani uputili ultimatim „Ili srne, ili mi“

0
906
NextWEB hosting
NextWEB hosting

U pet sela na Debelom brdu kod Užica srne uništavaju letinu. „Ili one, ili mi“, ultimatum je, u najkraćem, sa Debelog brda.

Ko bi pomislio da srne mogu izazvati toliko negodovanja, uključujući i blokadu puta, ipak sprečenu obećanjem iz Opštine da će se problem rešiti? A to se desilo na Debelom brdu – gde u pet sela, sve do Drine, srne uništavaju letinu. Meštani protestuju, obraćaju se resornom ministarstvu i traže zaštitu.

Akcije lovačkog udruženja smatraju nedovoljnim, odštete premalim, a odredbe Zakona o zaštiti useva od divljači – neizvodljivim.

„Ili one, ili mi“, ultimatum je, u najkraćem, sa Debelog brda.

„Divljač je ovde postala domaća životinja. Ima više srna i srndaća nego ovaca i naroda na ovom prostoru“, kažu meštani.

Kažu da nisu srnomrsci, ali da protiv njih odbrane nema. I meren njihovom mukom broj tih naoko ljupkih životinja – daleko je veći od zvaničnih 600 na ovom lovnom području.

„Jedino da nam daju neke stanove da odavde odemo svi, socijalnu pomoć. One će nas iseliti“, kaže Boban Vujetić iz Zarožja.

Ispostavilo se da su srnama poslednjih godina ukusnije poljoprivredne kulture, s proleća pogotovo mladi izdanci, a ograđivanje poseda – ne samo da je oko 300 evra za 100 metara žičane ograde – već, ovde kažu, ne znači i zaštitu.

„Ako je ovo državi borba za radna mesta, meni i mojoj porodici je ovo radno mesto. Mi jedino da tražimo neku socijalu jer ovo da sačuvamo ne možemo nikako“, kaže Ljubisav Jagodić iz Zarožja.

„Ima dosta mladih ljudi koji su se opredelili da ostanu da žive na selu. Ne možemo na ovaj način opstati“, ističe Radojko Aleksić iz Ovčinje.

U lovačkom udruženju se, naravno, drže odobrenog plana odstrela, podsećaju da zakon nalaže domaćinima da ogradom i različitim sredstvima imanja obezbede, što ne rade svi, a da se štete isplaćuju po procenama komisije. I ima sporova, jer su vlasnici nezadovoljni, posle veštačenja, ponuđenim iznosom.

„Nezadovoljni su, ali ne onom procenjenom nego onom koja je ponuđena. Očekujemo odluke suda, one su za nas verodostojne“, kaže Milan Gavrilović iz lovačkog udruženja „Soko“.

„Izuzetno je skupo ograditi jedan malinjak od 10 do 20 ari, ali postoje druge mere – na primer koristiti neke preparate koji odbijaju divljač“, kaže Miodrag Petrović, sudski veštak.

Nisu srne jedine koje prave štetu, i nisu one krive – divlje životinje polako osvajaju zapustela planinska imanja, a pitanje opstanka već je na tankoj žici seljačke izdržljivosti, opterećeno sporošću u prilagođavanju svemu što kao nevolja stiže sa neba, a u ovom slučaju i iz šume.

 

Izvor:rts

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR