Centar za kulturu GROCKA: Dan oslobođenja obeležen programom kulture sećanja

0
958
NextWEB hosting
NextWEB hosting

U petak 17. oktobra povodom Dana oslobođenja Grocke obeležena je uspomena na oslobodilačke borbe i žrtve okupatora na teritoriji opštine Grocka u okviru šire manifestacije obeležavanja 70 godina od oslobođenja grada Beograda.

U 11h položeni su venci na spomen-kosturnicu u naselju Ritopek, kao i venci ispred bisti Narodnih heroja na platou GO Grocka. Vence je polagalo rukovodstvo Opštine, delegacija Mesne zajednice Ritopek, delegacija SUBNOR-a, kao i delegacije i predstavnici udruženja i građana.

DANA OSLOBODJENJA GROCKE

politika dan oslobođenja 18.10.

Povodom 70. godina od oslobođenja grada Beograda i opštine Grocka, na Dan oslobođenja opštine Grocka u velikoj sali Opštine održan je program posvećen kulturi sećanja, tokom koga su se prisutni podsetili na istorijske činjenice, kulturu identiteta i značaj obeležavanja Dana oslobođenja. Akcenat je bio na osobodilačkim borbama i nastanku spomenika kulture u Ritopeku.
Prigodnim rečima, kojima je evociran značaj borbi za oslobođenje i žrtava datih za slobodu kao i spomeničkog blaga Grocke, goste, zvanice, delegacije, rukovodstva i građane pozdravili su Zorica Atić ispred Centra za kulturu Grocka i predsednik Opštine Stefan Dilberović u ime GO Grocka.

U okviru programa, istoričar Dragoljub Gačić, direktor OŠ “Nikola Tesla” u Vinči, govorio je o istorijskim dešavanjima i oslobodilačkim borbama na teritoriji Opštine u oktobru 1944. godine. Direktor Gačić je kao istoričar posebnu pažnju posvetio sagledavanju događaja u Ritopeku, gde su vođene bitke koje su uticale na tok oslobođenja Beograda.

Etnolog-konzervator Nada Živković, viši stručni saradnik u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, svoju video-prezentaciju posvetila je istorijatu nastanka, značaju, simbolici i kulturno-umetničkim vrednostima spomenika kulture i spomen-kosturnice u Ritopeku. Posebno je naglasila činjenicu da je spomenik nastao inicijativom žitelja Ritopeka, koji su uporno prikupljali materijal i sredstva za njegovu izradu u posleratnoj Srbiji.

Nastup Simfonijskog orkestra Dečijeg kulturnog centra Beograda pod palicom dirigenta Radana Jovanovića, izazvao je oduševljenje u publici. Orkestar DKCB sastoji se od studenata Fakulteta Muzičke umetnosti u Beogradu, i ova slika mladosti u spoju sa virtuoznošću i talentom, dirnula je sve prisutne.

Program posvećen kulturi sećanja održan je u organizaciji GO Grocka i Centra za kulturu Grocka, uz podršku narodne poslanice Nadice Nikolić Tanasijević. Program je realizovan u saradnji sa OŠ „Nikola Tesla“ u Vinči, Dečijim kulturnim centrom grada Beograda i Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Tekst: Z. Atić
Foto: M. Veličković, Politika; S. Negovanović, predsednica foto-sekcije Društva konzervatora Srbije

_DSC0034

_DSC0030

stefan

_DSC0024

DANA OSLOBODJENJA GROCKE

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR