DSS: Koštunica napustio stranku, Ivić: Izneverio kad je najteže

0
791
NextWEB hosting

NextWEB hosting

BEOGRAD – Osnivač i dugogodišnji lider DŠ Vojislav Koštunica saopštio je danas da napušta stranku. Novoizabrana predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić poručila je da joj je žao, ali i ocenila da je izneverio članstvo, jer je stranku napustio kada je najteže.

Koštunica je u pisanoj izjavi medijima podsetio da je lidersku poziciju napustio pre pola godine kada se povukao iz političkog života.

„Prošlo je više od pola godine od kada sam podneo ostavku na mesto predsednika DŠ i povukao se iz političkog života. Održana je pre koji dan i Skupština DŠ. Sve ovo vreme nisam davao izjave medijima i jedino sam odgovorio na pismo Izvršnog odbora Stranke koje je bilo meni upućeno. Tada sam podsetio na nekoliko rukovodećih načela Stranke“ naveo je Koštunica.

Kroz sve pritiske, iskušenja i u najtežim okolnostima, građeni su demokratski i nacionalni identitet stranke i njena državotvorna politika, najjači izraz i simbol te politike danas je ideja političke neutralnosti, rekao je on.

To je ideja čiju vrednost, nastavio je bivši lider DS S, potvrđuju sve učestalija upozorenja i pretnje iz EU i vodećih zapadnih ambasada u Beogradu da Srbija ne može da bude neutralna već da mora nastaviti da dokazuje svoju pripadnost i bezrezervnu lojalnost tzv. evroatlantskoj zajednici, i to na svoju štetu.

Kako je rekao nedavna Skupština DS S pokazala je da stranka, iz pragmatičnih i tobože taktičkih razloga želi da se okrene ideji „suverenizma“, koja u politici ima različita i neodređena značenja.

Ona ne može biti zamena za političku neutralnost, jasno i odsečno srpsko stanovište i stav da Srbija, sarađujući sa svima, nipošto ne treba da bude član EU, naveo je on.
„Kako ovo smatram suštinskim izneveravanjem Programa, doneo sam odluku da napustim DS S. Želim na kraju da se zahvalim svim prijateljima koji su se borili za ideje na kojima je nastala i delovala Demokratska stranka Srbije“ rekao je Koštunica.

Na parlamentarnim izborima u martu ove godine DS S je osvojila 152.436 glasa, odnosno 4,24 odsto što je značilo da neće ući u parlament.

Nedugo zatim Koštunica je dao ostavku na mesto predsednika DŠ, a stranku je kao vršilac dužnosti predsednika DŠ-a u međuvremenu vodio Aleksandar Popović.

Na pre dva dana održanoj 12. Skupštini stranke za novog lidera izabrana je Sanda Rašković Ivić koja je dobila 359 glasova, dok je drugi kandidat za predsednika Miloš Aligrudić dobio 174 glasa.

 

Rašković Ivić: Koštunica izneverio stranku kada je najteže

 

Novoizabrana predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić poručila je danas da joj je žao što je Vojislav Koštunica napustio DS S ali i ocenila da je izneverio članstvo jer je stranku napustio kada je najteže.

U izjavi za Tanjug ona je negirala ocenu bivšeg lidera DS S da je stranka odstupila od političkog programa.
„Odgovorno tvrdim da nismo odstupili od političkog programa. Dobila sam dvotrećinsku većinu na skupštini stranke koju sigurno ne bih dobila da je stranka napustila svoj politički program“, navela je Rašković Ivić i pozvala ljude u stranci da ostanu jedinstveni.

Stranku čine ljudi, program i ideje, a sve to imamo, rekla je Rašković Ivić i podsetila da stranka i njena politika moraju da budu uvek i iznad interesa i raspoloženja svakog pojedinca.

„A moj posao i posao svih nas u stranci će biti da napravimo veću gužvu na ulasku u stranku, a to znači da nam se ljudi priključuju, a ne da izlaze iz stranke“, naglasila je Ivić.

Ona je ponovila da je privržena idejama stranke, u koje spada i politička neutralnost, a ako se već govori o tome ko je šta izneverio, dodala je, „Koštunica je taj koji je izneverio članstvo DS S pošto je kao dugogodišnji predsednik napustio stranku kada je najteže“.

„Veoma mi je žao sto je Kostunica napustio DS S i što sam to saznala iz medija, a ne od njega lično i što je on potpuno pogrešno razumeo da DS S napušta svoja programska načela. DS S je stranka desnog centra, stranka koja je evroskeptična i koja se zalaže protiv ulaska Srbije u NATO i koja se zalaže za političku neutralnost“ dodala je ona.

Ono o cemu sam ja govorila možda je način vođenja stranke, pa je neko pogrešno razumeo da je to menjanje politike, ukazala je Rašković Ivić. „Ovim je upravo on izneverio i mene i članstvo stranke jer nismo očekivali da će nas napustiti kada je najteže“ zaključila je Rašković Ivić.

Moram da pozovem naše članove i kažem da stranka treba da ostane jedinstvena, da živi dalje, ima svoje ideje i članove i da nikako ne treba da bude talac nicijeg neraspolozenja i niit nerazumevanja.

 

Koštunica – buntovan, osporavan, obožavan, razočaran

 

Na čelu Demokratske stranke Srbije Koštunica se nalazio od njenog formiranja pre 22 godine (1992.).

U politički život Koštunica je ušao aktivnom podrškom profesoru Mihailu Đuriću u vreme polemika o novim ustavnim rešenjima na Pravnom fakultetu, kada se Đurić otvoreno suprotstavio Ustavu iz 1974.

Na tom fakultetu Koštunica je bio asistent od 1970. do 1974. kada je izbačen, da bi se potom zaposlio u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju kao viši naučni saradnik i izvesno vreme direktor instituta.

Zajedno s Kostom Čavoškim 1983. godine objavio je knjigu „Stranački pluralizam ili monizam“, koja je izazvala velike polemike, zbog manje više otvorenog zagovaranja parlamentarizma, i umalo nije zabranjena.

Bio je među osnivačima obnovljene Demokratske stranke, 1989. godine, a početkom naredne godine na osnivačkom skupu DS Koštunica je izabran za potpredsednika DS.

Pošto jača struja u stranci nije prihvatila priključenje Demokratskom pokretu Srbije (DEPOS), leta 1992, sa grupom istiomišljenika 26. jula osnovao je Demokratsku stranku Srbije (DS S) i od tada je bio njen predsednik.

Za poslanika u Skupštini Srbije biran je 1990. i 1993. godine. Bio je poslanik Skupštine Srbije od 1990. do 1997, a parlamentarne izbore 1997. njegova stranka je bojkovala.

Vrhunac političke karijere Vojislava Koštunice bila je pobeda na izborima 2000. godine, kada je kao kandidat DOS-a 24. septembra 2000. pobedio Slobodana Milošević i postao predsednik SRJ.

Na mestu predsednika SRJ nalazio se od 7. oktobra 2000. do februara 2003.

Nakon vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji održanih decembra 2003, postao je predsednik vlade Srbije 3. marta 2004. Predsednik vlade bio je i od 15. maja 2007. do marta 2008. kada je predložio raspuštanje skupštione i raspisivanje vanrednih izbora, posle kojih je njegova stranka prešla u opoziciju.

Na vanrednim skupštinskim izborima, 16. marta 2014, D S S je osvojila 4,24 odsto glasova i prvi put u istoriji nije prešla cenzus.

Stranka je ostala bez polanika u parlemantu, a nekoliko dana kasnije, 19. marta, Koštunica je najavio da odstupa s liderske pozicije, ali i da se povlači iz aktivnog bavljena politikom.

Današnje napuštanje stranke, čiji je bio osnovac i dugogodišnji lider, definitivni je odlazak Koštunice iz političkog života Srbije.

Foto Tanjug/Z. Žestić (arhiva) TANJUG

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR