Evo kako da se oslobodite tmurnog raspoloženja, kada je vreme tmurno

0
854
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Možda je nekome kišno vreme zaista romantično, ali većini ovakve vremenske (ne)prilike ne prijaju preterano. Uostalom, ove godine kišnih dana nije izostajalo ni tokom onih inače vrelih meseci, a sva je prilika da će i ovi poslednji letnji dani biti u znaku tmurnog vremena.
Kiša u nekim ljudima budi setu, neraspoloženje, pa čak i intenzivnije emocije tuge i bezvoljnosti. Retko ko se za vreme kišnog dana ne bi rado sklupčao pod toplo ćebe i uživao u odmoru. Ali da bismo zaista bili srećniji i produktivniji, vremenu ne bi trebalo pridavati toliko veliku pažnju.
– Iako kišno vreme koje traje nekoliko dana zaredom može da utiče na raspoloženje, mislim da smo se mi prvenstveno malo razmazili lepom klimom koju smo imali. Kako bi rekla moja prijateljica: nema lošeg vremena, samo loše obučenih ljudi- rekla je neurolog i psihijatar Vida Demarin dodajući kako o vremenu ne treba stalno raspravljati i pridavati mu toliku važnost, već naći aktivnosti koje nas raduju.
Od davnina ljudi su sunčano vreme povezivali sa dobrim raspoloženjem, a kišu sa tugom, lošim raspoloženjem i manjkom volje. Uprkos verovanjima, nauka još nije uspela da dokaže postojanje povezanosti između kiše i lošeg raspoloženja.
– Kad je raspoloženje u pitanju, teško je provesti naučno istraživanje, jer se ipak radi o subjektivnom osjećaju pojedinca. Ali ono što možemo da učinimo je da se usredsredimo na lepe stvari, da ne pričamo o vremenu i ne dajemo mu na važnosti, jer ionako na vremenske prilike ne možemo da utičemo – kaže Demarin dodajući da treba da pronađemo nešto što će nas pokrenuti.
Istraživanjima je otkriveno da meteoropate zaista postoje te da postoji povezanost vremena i raspoloženja, kao i stanja organizma, ali to se prvenstveno odnosi na nagle promene vremena i temperature, kao i nagle promene u atmosferskom pritisku i vlažnosti vazduha. Nije dokazano da kiša i tmurno vreme uzrokuju depresivne epizode.
Naučnici sa univerziteta Humboldt u Berlinu pokušali su da otkriju kako vremenske prilike utiču na naše raspoloženje. Sproveli su istraživanje na uzorku od 1.233 ljudi, ali nisu uspeli da dokažu da postoji jasna povezanost između sunčanog vremena i sreće i kišnog vremena i depresije. Uočili su da dugotrajno tmurno vreme i nedostatak prirodne svetlosti i sunca može izazvati neprijatne emocije, ali su istakli da bi se morala sprovesti dodatna istraživanja koja će bolje objasniti tu povezanost.
Izvor:Cosmopolitan

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR