Evo kako preboleti raskid: U 6 koraka do novog početka

0
1023
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Autor: 24sata hr./Foto:Ilustracija

Prekid ljubavne veze ili braka može biti jedno od najtežih iskustava, a da bi oporavak bio što brži trebalo bi da što pre preuzmete kontrolu nad svojim životom. Ne možete nastaviti dalje ako se niste pomirili s činjenicom da je gotovo.

| Foto: 24 sata

Da biste bili spremni za novi početak trebalo bi da prođete šest koraka koji će vam pomoći da sve loše ostavite iza sebe, piše „The Huffington Post“.

 

Tugovanje

Puno truda i energije uložili ste u brak koji je završio raspadom, pa nije čudo da se osećate izdani, ljuti i povređeni. Iskusićete osećaj negiranja, ljutnje, depresije pre nego što budete spremni da prihvatite da je zaista gotovo. Nemojte se opirati tim osećajima, prihvatite ih i naučite da se nosite sa njima, a ako zapnete u nekoj od tih faza potražite stručnu pomoć.

 

Ne možete sve kontrolisati

Prihvatite li činjenicu da ne možete kontrolisati sve što se događa, biće vam puno lakše da prebolite raskid. Razmišljanje „šta bi bilo kad bi bilo“ nije nimalo produktivno. Prošlost više ne možete promeniti, a jedino na šta još možete uticati je sadašnjost. Priznajte sami sebi da vas je emocionalno i financijski oštetio, a što pre to uradite, to ćete ranije krenuti dalje.

 

Posvetite se sebi

Upamtite da će tuga koju trenutno osećate proći, ali treba vremena. Proces emotivnog lečenja je dugotrajna, pa stavite sebe na prvo mesto. Nađite vremena i posvetite se aktivnostima koje vas vesele, a za koje do sad niste imali vremena, okružite se prijateljima ili meditirajte. Sve to može da deluje jako oslobađajuće, a upravo vam to i treba kako biste ponovo izgradili novo „ja“.

 

Opraštanje

Najvažniji korak kako biste što brže preboleli raskid jeste oproštaj. Pokušajte oprostiti sebi i bivšem partneru u suprotnom će vas ogorčenost kočiti u napretku. Za oproštaj treba vremena, pa se nemojte kriviti ako mu ne oprostite nakon nekoliko dana, ali imajte na umu da se i on verovatno bori sa svojim greškama.

 

Pravilne odluke

Ako imate decu, nemojte dopustiti da ona ispaštaju. Oprostiti ne znači isto kao i zaboraviti, ali i vi ćete se bolje osećati ako znate da svoje frustracije ne iskaljujete na njima. Zato im dopustite da viđaju oba roditelja i pustite da sami procene situaciju.

 

Prihvatanje raskida

U ovoj fazi već puno mirnije možete sagledati na sve što vam se dogodilo. Prihvatili ste činjenicu da je gotovo i oprostili ste bivšem partneru. Sada shvatate da vaša veza ili brak ipak nisu bilo toliko savršeni kao što ste mislili i da ste kao i svi imali puno trzavica i da je najbolje da svako krene svojim putem.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR