GROCKA: Spomenik kulture i spomen-kosturnica u Ritopeku

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

U petak 17. oktobra 2014. godine svečano se obeležava Dan oslobođenja Opštine Grocka u okviru šire manifestacije posvećene obeležavanju 70. godina od oslobođenja Beograda.

Ovaj dan biće posvećen sećanju na oslobodilačke borbe na teritoriji opštine Grocka, čiji su spomen-obeležja spomenik kulture u Ritopeku i biste narodnih heroja u Grockoj.

Spomenik kulture u Ritopeku: Spomenik sa kosturnicom posvećen palim crvenoarmejcima i borcima NOV u bitkama za Beograd, podignut je u Ritopeku 1946. godine. Projekat spomenika uradio je arhitekta Momčilo Belobrk, a reljefe arhitekta Branko Krstić. Osmišljen je kao naglašena vertikala na uzvišenju pored Dunava, ukupne visine 12 m, kako bi mogao da se sagledava i sa veće udaljenosti.
Visina spomenika simbolizuje 12 dugih dana tokom oktobra meseca 1944. godine, kada su vođene krvave borbe na ovom području. Spomenik je prema svojim obeležjima i nameni jedinstven na teritoriji čitave Srbije i posvećen je borcima Crvene armije koji su poginuli u borbama za oslobođenje Grocke.

tekst: Zorica Atić

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR