Odnos svekrve i snajke: Nijedna žena nije dovoljno dobra za mog sina i neću da se njegova majka meša u moj brak

0
IZVOR: NOVOSTI
NextWEB hosting

Odnos svekrve i snajke i dalje daleko od harmonije. Dok devojka ne trpi da joj se neko meša u vezu, majka teško prihvata da više nije najvažnija žena svom “milom dečaku”

Teško je biti snajka, ali nije lako biti ni svekrva. Od svih porodičnih odnosa – ovaj verovatno ima status najkomplikovanijeg. Dve žene u “borbi” za istog muškarca večna je i nikad dovoljno “opevana” tema, jer se vremena menjaju, a suština ostaje ista. Nijedna žena nije dovoljno dobra za mog sina i neću da se njegova majka meša u moj brak – polazne su osnove većine svekrva i snajki. Zbog čega je netrpeljivost često ime ovih relacija, da li je moguće da se ublaži i govorimo li tu o klasičnom “instiktu ženske borbe”, u razgovoru za Novosti otkrio je psihoterapeut dr Vladan Milićević:

– Danas, kada parovi uglavnom žive sami, pa se sa roditeljima viđaju na retkim porodičnim ručkovima, manje je “povoda” za nesuglasice među suprugama i majkama muškaraca – kaže Vladana. – Međutim, ne znači da ih nema, u šta se uverim svaki put kada mi savet zatraži mlada žena, koja dođe u ordinaciju sa “teškim” suzama ili ljuta kao ris. To znači da je u već ozbiljnom problemu i da su se njene frustracije prilično dugo gomilale.

UZDRŽITE SE OD VREĐANjA

Poštovanje intime je recept za svaku snajku i svekrvu – savetuje dr Milićević. Zato je važno da niko nikome ne ugrožava prostor i eventualna pravila. – Ako baš ne možete da pronađete zajednički jezik u svakodnevnim aktivnostima, potrudite se da se viđate što ređe i da se u tim trenucima suzdržite od vređanja i rasprave. Taj način komunikacije ničemu ne vodi, a pritom loše deluje na svačije zdravlje i nerve – savetuje doktorka i snajke i svekrve.

Nesporazumi među njima mogu da se stvore još pre nego što se voljeni sin oženi. Majka, objašnjava psihoterapeut, želi najbolje za mezimca, ali je njena ljubav često slepa, pa sve sinovljeve kvalitete predimenzionira, a mane previdi. Čak i kada su neki nedostaci previše uočljivi, opravda ih u stilu – “odrašće, promeniće se”. Razmišljajući i delujući u tom pravcu, nijedna nije dorasla njenom dečaku, a pogotovo “pod lupu” stavlja devojku koju sin predstavlja kao potencijalnu ženu.

– Već tu kreću ozbiljne zamerke. Majka sinu suptilno prebacuje da može i bolju da pronađe, ne sviđa joj se što je ona previše slobodna ili stidljiva, skreće mu pažnju da nije mnogo vredna ili da joj porodica nije na dobrom glasu. Ako bude dovoljno uporna, sve te informacije će naći put do njegovog mozga, pomutiće mu um i uneti sumnju da li je majka, koja mu logično želi samo najbolje, u pravu – objašnjava Vladana.

Situacija postaje dramatičnija kada ta devojka postane njegova supruga, pa majka ne može da se suzdrži u opaskama i više ne “zvoca” samo sinu, nego se direktno obraća snajki. Još ako su pod istim krovom, kuvaju ručak za istim šporetom, kupaju se u istom kupatilu, peru veš u istoj mašini… Pakao nije isključen.

– Nisi to dobro uradila, pogledaj kako ja pravim pitu, Miloš najviše voli moj pasulj, ispeglaću mu ja košulju, spakovaću ga ja za put… Majka jednostavno ne može da prihvati da više nije jedina žena u njegovom životu i da se sada neko drugi brine o njenom dečaku. Zato često nesvesno nastavlja da se ponaša kao da je on još mali i ima potrebu da ga čuva, verujući da ona to radi najbolje. Stvari se ne stišavaju ni kada “dete” dobije dete, jer tada želi da ga vaspita baš kao što je ona odgajila svog pametnog sina – “prevodi” mogući scenario psihoterapeut.

S druge strane, snajke ne trpe zamerke, ali ni potrebu muževljevih majki da im se mešaju u brak, “proklamuju” kako bi trebalo da se vodi domaćinstvo, gde je bolje da se kupuju paprike, kuda i za koliko novca da se letuje…

– Nisu sve snajke, a ni sve svekrve iste, ali većina današnjih žena želi da bude glavna u kući. Zato reaguju kada im, čak i kada znaju da su saveti dobronamerni, svekrve kažu kako bi trebalo da usreće muža i vaspitaju decu. Tako one stiču utisak da su majke manipulatorke, koje će sve učiniti da se izbore za ljubav sina – kaže naša sagovornica, objašnjavajući da ovaj odnos često prerasta u otvoren sukob, u kojem je tom sinu i mužu teško da stane na bilo čiju stranu.

ZLOČESTE I ZAHTEVNE

Istraživanje koje je sprovela internet stranica “Netmums” pokazalo je da jedna od četiri žene smatra da je njihova svekrva opsednuta kontrolom, da se meša u sve i da je pomalo zločesta. Trećina njih je otkrila da su im zahtevne svekrve nametnule osećaj da nisu dovoljno dobre supruge, pa su mnoge od njih prisiljene da se presele iz zajedničkog doma ili čak da se razvedu.

U prevodu – čak i ako imate najgoru svekrvu na svetu, ne bacajte “drvlje i kamenje” na nju pred sinom – savetuje sagovornica za Novosti..

Ona još poručuje svekrvama da ne zaborave da je i njihova snajka nečije dete, a snajkama da se prisete da će i one jednog dana biti svekr(i)ve. Možda se tu krije ključ uspeha ovog odnosa.

Izvor: Novosti
Foto: outnow.ch

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

fourteen + 16 =