Pogledajte kako je izgledala vojna parada JNA 1985, u to vreme 4 vojne sile u Evropi

0

NextWEB hosting
Poslednja vojna parada održana je u Beogradu 9. maja 1985. godine. Dok Srbija sa nestrpljenjem očekuju predstojeću vojnu paradu povodom 70-te godišnjice oslobođenja Beograda, podsećamo se kako je to nekada izgledalo.
NextWEB hosting

Vojne parade Jugoslovenske narodne armije održavane su najviše u periodu od 1945. do 1960. godine i to najčešće za 1. maj, Dan rada ili 9. maj, za Dan pobede nad fašizmom. Pored ovih centralnih parada u Beogradu, parade su održavane i u glavnim gradovima ostalih republika, kao i u drugim mestima, uglavnom za godišnjicu oslobođenja mesta ili nakon završetaka manevara.Prema Pravilu službe JNA, vojne parade su organizovane po naređenju Vrhovnog komandanta.

Vojna parada 1985

Foto: Ministarstvo odbrane

Vredno je napomenuti da su tokom 1965. godine, iz ekonomskih razloga, parade ukinute i određeno je da se one održavaju svake pete godine, povodom 9. maja Dana pobede.

Parada 1985. godine u čast 40-te godišnjice pobede nad fašizmom, bila je prva vojna parada oružanih snaga Jugoslovenske narodne armije bez prisustva vrhovnog komandanta SFR Jugoslavije, Josifa Broza Tita, ali i poslednja vojna parada koju je organizovala JNA i SFRJ.

Vojna parada 1985

Foto: Ministarstvo odbrane

Vojne parade su tradicionalno organizovane defileom odabranih pripadnika, naoružanja i opreme oružanih snaga, odnosno svega što je činilo potencijal vojske u tom trenutku.

Pored jedinica JNA, na paradi 1985. godine učestvovali su i pripadnici milicije i jediniceteritorijalne odbrane. Ukupno je je bilo 11.000 pripadnika vojske, uz učešće 760 artiljerijskih oružja, 113 borbenih i 506 neborbenih vozila.

Vojna parada 1985

Foto: Ministarstvo odbrane

Mesto održavanja parade je tradicionalno bio plato ispred Savezne Skupštine Jugoslavije, današnje Narodne Skupštine Republike Srbije. Tu su bila prisutna celokupna savezna i republička rukovodstva, vojni i policijski vrh, predstavnici stranih zemalja, veterani Narodnooslobodilačkog rata, kao i predstavnici najznačajnijih privrednih činilaca. Dakle, gotovo sve što je simbolizovalo državu i značaj države.

Vojna parada 1985

Foto: Ministarstvo odbrane

Kada se održavaju ovakve parade, treba imati na umu da se na njima nije prikazivao samo vojno-odbrambeni potencijal nego i privredni potencijal zemlje. Takođe, imale su i višestruki“propagandi značaj“, naročito na spoljnopolitičkom planu.

Vojna parada 1985

Foto: Ministarstvo odbrane

Tadašnja JNA je važila za četvrtu vojnu silu u Evropi, a ovo je naoružanje koje će Vojska Srbije pokazati na Paradi 16. oktobra!

Pogledajte snimak poslednje Vojne parade JNA:

(SRBIJADANAS) foto: Ministarstvo odbrane

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR