ISTRAŽIVANJE: SNS i Vučić i dalje daleko ispred svih, za EU 54,40 odsto

0
835
NextWEB hosting

(Politika.rs)

Građani gledaju vojnu paradu sa Kalemegdana – čak je 71,10 odsto ispitanih dalo pozitivne ocene ovom događaju , dok se protiv takve manifestacije u istraživanju izjasnilo16,8 odsto.
NextWEB hosting

Srpska napredna stranka i njen predsednik Aleksandar Vučić i dalje su dominantna stranka i lider u Srbiji, ulazak u EU podržava 54,4 odsto građana, za savez Srbije sa Rusijom je 70,1 odsto, a protiv ulaska Srbije u NATO izjasnilo se 71,9 odsto ispitanika u oktobarskom istraživanju javnog mnjenja, koje je sprovela Nova srpska politička misao. Najpopularniji strani lider je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Prema ovom ispitivanju, sprovedenom na 1.050 ispitanika na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije, iznad cenzusa su samo SNS, 46,7 procenata, SPS 13,3 procenta, DS sa 6,5 odsto i SDS sa 5,9 odsto. PUPS je nestao, istopio se u ova tri meseca, a ceh su delom platili i zato što se nisu protivili umanjenju penzija, rekao je juče na konferenciji za novinare Đorđe Vukadinović, glavni urednik NSPM-a, prenosi Tanjug.

Na pitanje postoji li potreba i prostor za novu političku snagu u Srbiji, 44,7 odsto ispitanika odgovorilo je potvrdno i tu je, prema rečenima Vukadinovića, rezervoar glasova za koje se bore političke stranke.

Osim pitanja o poverenju u domaće političare, ispitanici su ih i ocenjivali po školskom sistemu, ocenom od 1 do 5, pa je Vučić i po ovom pitanju najbolje prošao sa prosečnom ocenom 3,2.

Kod ocenjivanja stranih političara po istom sistemu, srednja ocena za Putina je 3,97, za Angelu Merkel 3,08, za Baraka Obamu 2,11, dok su Ivo Josipović i Milo Đukanović ocenjeni prosečnom ocenom 1,97, odnosno 1,94.

Protiv ulaska Srbije u EU je 30,4 odsto ispitanika, a njih 15,2 nije imalo stav ili nije želelo da odgovori. Za ulazak Srbije u NATO je 11,9 odsto, a stav o tome nema 16,2 odsto građana. Protiv saveza sa Rusijom je 15,4 odsto građana, a stav o tome nema 14,5 odsto.

Za podjednako dobre odnose i sa EU i sa Rusijom je više od polovine ispitanika (51,1 odsto), što je Vukadinović prokomentarisao kao „omiljeni sport građana – sedenje na dve stolice”, primetivši da je pitanje koliko je to moguće, prenosi Tanjug. Prednost najboljim mogućim odnosima s Rusijom, pa tek onda sa EU dalo je 27,8 odsto njih, a Evropsku uniju kao prvi izbor u odnosu na Rusiju vidi njih 14,1 odsto.

Građani su trenutno stanje u Srbiji ocenili srednjom ocenom 2 (30 odsto ispitanika ocenilo je sa 1, da je „odlično 5” misli njih samo 0,5 procenata, a najviše ih je dalo „dvojku” – 44,4 odsto).

Protiv održavanja gej parade u Beogradu bilo je 67,6 odsto ispitanika, a za održavanje vojne parade bilo je 71,1 odsto

B. B.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR