Sunđer za sudove prljaviji od toaleta

0
685
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Pojedina kuhinjska pomagala, poput krpa za pranje i brisanje posuđa, mogu sadržavati veoma opasne bakterije.
Kuhinje su najprljavije!
Na svakom centimetru sunđera za pranje posuđa nalazi se oko pet miliona bakterija, a neke od njih toliko su opasne da mogu izazvati i pojedine teške bolesti, poput Gejen-Bareovog sindroma, koji uzrokuje paralizu. Poređenja radi, ta kuhinjska pomagala su oko 200.000 puta prljavija od daske WC šolje.

Otkriveno je da je 21 odsto pamučnih kuhinjskih krpa opranih na manje od 60 stepeni, kao i daski za seckanje, prekriveno opasnim bacilima. Naučnici sa univerziteta u Arizoni, koji su vršili brojna istraživanja, tvrde da je bolje seckati voće i povrće bilo gde u toaletu nego u tako „zagađenoj“ kuhinji. Studija je sprovedena u čak devet zemalja, Australiji, Kanadi, Nemačkoj, Indiji, Maleziji, Saudijskoj Arabiji, Južnoj Africi, Velikoj Britaniji i SAD, i pokazala identične rezultate.

– Daska WC šolje, kao i ostali elementi u kupatilu, veoma često se dezinfikuju jakim sredstvima, što nije slučaj s predmetima koji su u kontaktu s hranom – rekao je direktor studije, doktor Čarls Gerba.

Prema njegovim rečima, platnene torbe za pijacu, kao i frižideri koji se redovno ne čiste, takođe mogu biti veoma opasni jer se na njima često nakuplja bakterija ešerihija koli. Tako se ti elementi mogu porediti s kadama za kupanje, u kojima se u najvećoj meri taloži ista ta bakterija.

Izvor:Kurir.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR