Vozači gradskog prevoza: Hoćemo da poludimo zbog „Poštovani putnici, očitajte vašu kartu“!

0
800
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Sa validatora u beogradskim autobusima odnedavno odzvanja poruka koja nervira i putnike i zaposlene. Od početne do krajnje stanice upozorenje može da se čuje čak 50-60 puta

„POŠTOVANI putnici, očitajte vašu kartu“, bez ikakve dileme je najviše ponavljana rečenica u Beogradu poslednjih dana. Kako i ne bi bila kada je putnik koji krene autobusom od Vidikovca do Zelenog venca, tokom tih 30-40 minuta i skoro 13 pređenih kilometara, čuje minimum 50-60 puta!

Poslednja inovacija u beogradskim busevima, tramvajima i trolejbusima, gde sa automata za poništavanje karata ljubazni ženski glas opominje putnike da se validiraju naišla je na različite reakcije među Beograđanima. Neki je ignorišu, drugi se nerviraju, a pojedinci saosećaju sa vozačima koji ovo moraju da slušaju u toku čitavog radnog vremena.

Dok kontrolori proveravaju ima li „slepih putnika“ u autobusu, „šverceri“ se dovijaju i izlaze odmah ili na sledećoj stanici. A savesni putnici očitavaju svoje karte, pa su podsećanja sa automata, kažu, suvišna.

– Čula sam te opomene u autobusu i mislim da nema potrebe za tim – nezadovoljna je Jelena Gluvić. – Nervira me ideja, ali mnogo više mi smeta što moram da očitavam svoju mesečnu kartu baš svakog puta. Idem svugde sa detetom i veliki mi je problem i da nađem mesto da sednemo. Svakodnevno putujem do Zemun Polja i čekam autobus po 20 minuta. Neredovno ide i bolje bi bilo da se pozabave tim problemima.

BROJANjE PUTNIKAOKO 500 studenata počelo je od srede da broji putnike na 150 linija GSP, a u cilju optimizacije prevoza i pravljenja adekvatnog rasporeda na linijama. Sa bedževima na reverima upisivaće svakog putnika koji uđe u vozilo u periodu od 4.00 do 24.00. Akcija će trajati do 10. decembra.

Mlađi putnici uglavnom stave slušalice u uši, pa ne reaguju. Obaveštenja koje stanice su sledeće smenjuju se sa molbom putnicima da očitaju svoje karte.

– Živim na Banovom brdu i stanice su postavljene na 100 metara – objašnjava Petra Gambiroža. – Žalim vozače koji to slušaju po čitav dan.

Ni vozači ne kriju da im glas sa automata – smeta.

– Dođe mi da poludim! Između stanica čuje se i dva puta. Pokušavam da ne slušam, ali ne pitajte kako mi je. Slušam to po čitav dan – žali se vozač koji ipak nije želeo da otkrije ime reporterima „Novosti“. – A putnici kao i uvek – neki psuju, a neki se smeju.

VANDALI PONOVO LOME

NOVITET u vozilima gradskog saobraćaja čini se da je bio okidač za vandale. Poslednjih dana zabeležen je znatno veći broj „napada“ na validatore koji su završavali sa presečenim žicama kako se ne bi dalje oglašavali.

Izvor i foto:novosti.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR