Vučić planira promene u januaru?

0
NextWEB hosting

BEOGRAD – Nova rekonstrukcija Vlade Srbije i promena nekih ministara biće najverovatnije u januaru, saznaju Novosti, dok poslanik Srpkse napredne stranke Aleksandar Jovičić kaže da će rekonstrukcije svakako biti, ali da do toga neće doći sutra.

To je Jovičić rekao za B92, ne precizirajući kada bi to moglo da se desi.

Kako je rekao, SNS je, kada je došla na vlast, najavila proveru ministara za otprilike svakih šest meseci.

Na pitanje da li su, prema njegovom mišljenju, ministri imali dovoljno vremena da pokažu efikasnost, rekao je da do rekonstrukcije neće doći sutra, ali je ministrima poručio da paze.

Novosti pišu, pozivajući se na svoje izvore, da će do nove smene ministara doći u januaru.

Ukoliko se to desi, to će biti druge kadrovske promene otkako je formiran kabinet Aleksandra Vučića. U julu je ostavku podneo ministar finansija Lazar Krstić, pa je na njegovo mesto, 4. avgusta izabran Dušan Vujović, nakon čega je na upražnjeno mesto ministra privrede došao je Željko Sertić.

Kako pišu Novosti, Vučić je već naložio ministrima iz SNS da mu do novembra i šestomesečnog preseka rada Vlade dostave detaljne izveštaje o svojim rezultatima.

Posle analize rada naprednjačkih i nestranačkih članova kabineta, Vučić će razgovarati i s liderima koalicionih partnera o učincima njihovih ministara.

U skladu s tim izveštajima, o pozitivnim i negativnim poenima u radu svih resora u Nemanjinoj 11, predsednik Vlade će odluciti ko od ministara nije dobio prelaznu ocenu i predložice njegovu smenu.

Kako saznaju Novosti, on nije potpuno zadovoljan dosadašnjim rezultatima pojedinih članova svog tima i spreman je da ih smeni, ali će, ipak, sačekati još jednu detaljnu analizu učinjenog i propuštenog.

Na osnovu isplaniranog redosleda poteza, Vučić bi trebalo da sredinom januara, posle božićnih praznika, predloži novu rekonstrukciju kabineta.

Vučić planira da na svakih pola godine pravi novi presek stanja u Vladi.

 

Gašić: Neophodno ocenjivati ministre, uskoro izveštaji

 

Ministar odbrane Bratislav Gašisć saglasan je sa najavom premijera vlade Aleksandra Vučića da se ministri u vladi ocenjuju i istakao da je to nužno.
“Apsolutno se slažem sa najavom premijera o ocenjivanju ministara. To je to nužno. U narednih nedelju, dve svako od nas će predati izveštaj, a on kao premijer daće konačnu ocenu, a naravno i građani Srbije”, rekao je Gašić novinarima u Grabovici.

 

Stefanović: Rekonstrukcija u nadležnosti premijera

 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je “rekonstrukcija“ u nadležnosti predsednika vlade i da on nema informaciju o bilo kakvim rokovima.
„Predsednik vlade će nakon šestomesečnog izveštaja o radu vlade sagledavati rad, kao što smo sagledavali rad svakog od direktora, tako ćemo sagledavati rad svakog ministra i mislim da je za nekog ko je izabran na javnu funkciju to potpuno prirodna stvar“, rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, svako treba da pokaže šta je uradio, šta su njegovi rezultati.
„Naravno ako ti rezultatu nisu dovoljno dobri, uopšte ne mora značiti da je taj čovek loš – ili nije dovoljno sposoban ili se nije snašao, ali država ne može da čeka, ali onaj ko ne pokaže rezultate potpuno je prirodno da bude zamenjen“, rekao je Stefanović.

On je ponovio da je to u nadležnost premijera i dodao da nema informaciju vezanu za rokove.
„ Ali posle šestomesečnog izveštaja, pretpostavljam da će premijer više govoriti o tome“, zaključio je Stefanović.

 

Vulin: Nije se razgovaralo o rekonstrukciji

 

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin kaže da se o rekonstrukciji vlade nije razgovaralo, a da premijer svakodnevno ocenjuje rad ministara.
“Ne znam odakle vam to”, rekao je novinarima u Skupštini Srbije Vulin i dodao da nije ništa novo da se analizira rad funkcionera.

“Mislim da se svako od nas raduje da njegov rad bude adekvatno ocenjen”, istakao je on. Vulin je ponovio da će o eventualnoj rekonstrukciji odlučivati premijer.

 

Milićević: Odgovor o rekonstrukciji može da da Vučić

 

Poslanik SPS Đorđe Milićević izjavio je da jedino premijer ima pravo i legitimitet da odgovori na pitanje o rekonstrukciji vlade, koja je po mišljenju te partije, od konstituisanja do danas pokazala da rešava probleme.
“Jedini koji može u ovom trenutku i koji ima potpuno pravo i legitimitet da da odgovor na pitanje o rekonstrukciji vlade je premijer Aleksandar Vučić. Što se tiče SPS, stranke koja jeste deo vladajuće koalicije, kao stranka koja je vrlo jasno rekla početkom konstituisanja da želimo da delimo vrednosti i odgovornosti ove vlade, mogu da kažem da mi jesmo zadovoljni svim onim što je ova vlada učinila i uradila od konstituisanja do danas”, rekao je Milihević u parlamentu.

On je novinarima rekao da vlada ide sigurnim putem koji je trasiran ekspozeom premijera Vučića i da unutar vlade postoji potpuna saglasnost i jedinstvo, odlučnost i opredeljenost u realizaciji ciljeva i načela.
“Za period od konstituisanja do danas vlada je po mišljenju poslaničkog kluba SPS pokazala ono što je najvažnije – sposobnost najpre da rešava probleme, da ide u susret problemima, a ne da okreće glavu, da vodi jednu odgovornu politiku “bez maski”, rekao je Milićević.

 

DS: Rekonstrukcija vlade – Vučićeva politička igračka

 

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović izjavio je da je “rekonstrukcija vlade” o kojoj se za sada samo spekuliše u medijima, još jedna “politička igračka” premijera Aleksandra Vučića, “koju periodično daje građanima Srbije”.

Stefanović smatra da se to radi kako bi se prikrila, kako je rekao, endemska nesposobnost i nedostatak bilo kakvih konkretnih rezultata, najviše u ekonomiji i socijali.

Šef demokrata u parlamentu kaže da ga to ne čudi i da je samo pitanje ko će “da ispadne sa vrteške”.
“To vam je kao igra muzičkih stolica, ima na primer tri stolice, a njih četvoro trči okolo, pa ko prvi sedne. U ovom slučaju će neko iz onoga što sebe naziva opozicijom da uđe, a neko da izađe, recimo SPS ili PUPS ili Velimir Ilić, to se kod njih nikad ne zna”, istakao je Stefanović.

On kaže da očekuje da se “rok stiskanja zuba” posle rekonstrukcije pomeri do kraja 2018. godine, pošto, kako je dodao, vlada često pomera te rokove.

Izvor Tanjug

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

15 − ten =