RANČIĆEVA KUĆA: AMBASADOR Švedske otvorio je u Grockoj izložbu “Suočavanje sa klimom”

0
NextWEB hosting

Njegova ekselencija Krister Asp, ambasador Švedske u Srbiji, došao je u četvrtak 6. novembra u celodnevnu posetu Grockoj kako bi razgovarao sa predsednikom GO Grocka Stefanom Dilberovićem i upoznao se sa opštinom Grocka.

Ambasador Švedske je u pratnji rukovodstva opštine posetio Centar za kulturu Grocka, gde je u ambijentu Rančićeve kuće, galerijskom prostoru ove ustanove kulture, otvorio gostujuću izložbu Švedskog instituta pod nazivom “Suočavanje sa klimom”. Izložba se sastoji od radova švedskih i balkanskih karikaturista, na temu suočavanja sa klimatskim promenama i održivog razvoja. Radovi ilustruju duhovita ali i zabrinjavajuća razmišljanja o posledicama klimatskih promena.
Direktorka Centra za kulturu Grocka Zorica Atić upoznala je goste sa radom ustanove, prirodnim lepotama i vrednostima Grocke, posebno naglasivši kulturnu baštinu i karakteristike Rančićeve kuće, i dala konkretne predloge za dalju saradnju. Pomenuti su i istaknuti pojedinci u Grockoj poput Predraga Jankovića Zmaja, koji je nedavno nagrađen za ekološki podvig godine, a ambasador je pozvan u kulturno-turistički obilazak Grocke i sadržaja o kojima je bilo reči.

U okviru predstavljanja talenata i potencijala Grocke, na otvaranju izložbe nastupili su učenici prestižne OMŠ u Grockoj, koja je na drugom mestu u Srbiji po rezultatima učenika: Jovana Zurovac, flauta, Milica Mitrović i Dajana Stanić, klavirski duo, Miloš Malić, violina, Milica Ristić, gitara i braća Stefan i Nikola Lazarević, harmonikaški duo.

Nakon razgledanja izložbe i Rančićeve kuće i neformalnog razgovora sa prisutnima, ambasador Asp je u pratnji rukovodstva GO Grocka nastavio dalje. Posetio je naselje Vinča u Grockoj, gde je obišao OŠ „Nikola Tesla“, najveću osnovnu školu u Srbiji sa preko 2000 učenika, i čuveno Arheološko nalazište na lokalitetu Belo brdo.

Tekst: Z. Atić
Foto: P. Teomirović

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

one × 5 =