Đačke ekskurzije pred Ustavnim sudom

0
856
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Nacionalno udruženje turističkih agencija (YUTA) uputuće Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti zakonskih pravila prema kojima se reguliše organizovanje đačkih ekskurzija.

Domaći turizam u ovoj godini beleži pad između 12 i 20 odsto, a najveći razlog za to su problemi nastali u organizaciji đačkih ekskurzija, ocenio je direktor YUTA Aleksandar Seničić. On je naglasio da je o ovom problemu do sada razgovarano više puta sa ministarstvima finansija, prosvete i trgovine i turizma, ali da je jedino resorno ministarstvo imalo sluha da pokuša nešto da preduzme, mada za sada nema konkretnih rezultata.

Prema postojećem Zakonu o rokovima plaćanja i Zakona o javnim nabavkama, kao i prošlogodišnjim preporukama ministarstava, agencije sada ugovore o ekskurzijama sklapaju direktno sa roditeljima a država ga tretira kao budžetska sredstva i na njega primenjuje zakonske odredbe koje se inače primenjuju na sredstva javnih prihoda, ocenili su danas predstavnici YUTA na sednici posvećenoj ovom problemu. „Ovde nema ni jednog dinara sredstava budžeta jer roditelji u potpunosti finansiraju ekskurzije“, ukazao je predstavnik Odbora YUTA za đački i omladinski turizam Dragoje Zekavica.

On je naglasio da je YUTA zainteresovana da se uvede potpuni red u ovoj oblasti, a ne da se deo poslovanja preliva u sivu zonu, jer je na ovaj način daleko teže kontrolisati novac koji se u ovom poslu zarađuje, nego kada se ugovori sklapaju sa školama, pa se prenos sredstava vrši sa računa škole na račun agencije.

Zekavica je takođe, ukazao i da škole imaju rok da do 15. septembra predaju programe rada, pa se pre tog datuma uopšte ne može početi postupak organizacije ekskurzija, a ukoliko se korisnicima omogući plaćanje u više rata, to znači da se pre proleća te ekskurzije ne mogu ni realizovati.

Predsednik Odbora za omladinski i đački turizam Petar Knežević naveo je da je u periodu septembar – oktobar 2012. godine po osnovu smeštaja učenika po programima Nastava u prirodi i ekskurzije, ostvareno 53.377 noćenja, ali da je procenat popunjenosti domaćih hotela u 2013. godini pao 47 odsto u odnosu na 2012, dok je u 2014. taj procenat manji 70,1 odsto u odnosu na 2012. godinu.

TANJUG

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR